Annons:

Midsommar Husman Julmat jul Husmanskost Fisk

Ljumma sillpajer i miniformar.

Ljumma sillpajer i miniformar, allt som görs i små formar är gulligt, mumsigt och lite extra fint.

Ingredienser

  • Ljumma sillpajer, pajdeg
  • 2
    dl dl
    Vetemjöl
  • 100
    gram gram
    Smör
  • 2
    msk msk
    Vatten, iskallt
  • Fyllning
  • 1
    st st
    Gul lök, stor och finhackad
  • 1
    dl dl
    Grädde
  • 1
    krm krm
    Salt
  • 1
    nypa nypor
    Svartpeppar, nymald
  • 1
    msk msk
    Smör
  • 1
    st st
    Ägg, stort
  • 200
    gram gram
    Matjessill
  • Garnering
  • 1
    dl dl
    Gräslök, fint hackad

Börja med pajdegen, blanda snabbt ihop mjöl och smör till en grynig massa i en matberedare eller för hand. Ner med vattnet i smulorna och tryck sedan ut degen i ugnssäkra portionsformar, eller i en stor form ca 24 cm i diameter. Låt sedan formarna stå i kylen och vila i cirka en halvtimma.

Sätt under tiden ugnen på 200 grader. Picka skalen och grädda dem sedan mitt i ugnen ca 15 minuter. Under tiden skalar du och finhacka löken. Fräs den sedan i en stekpanna och en klick smör tills den mjuknat. Låt sillen rinna av i ett durkslag, skär den i små, små bitar. Blanda ner sillbitarna i stekpannan. Vispa ihop en äggstanning av grädde, ägg, salt och peppar. Blanda ner lökfräset i äggstanningen. Häll sedan röran i pajskalen och grädda hela baletten i ytterligare cirka 15 minuter eller tills fyllningen stannat helt. Strö över gräslöken och servera ljumma.


Jag är kokbokskreatör, sommelier, skribent och stilist med fokus på mat & dryck. Här på DryckesListen vill jag ge dig receptet för ett lyckat möte mellan mat och vin. Och tillsammans med min redaktion försöka lotsa dig rätt i vindjungeln.

Annons: