Annons:

Vegan Julmat jul Buffémat Grönsaker/Vegetariskt

Rödbetsbiffar med ingefärakräm

Detta är ett bra grundrecept på veganska biffar, byt ut mängden rödbetor mot morötter, rotselleri eller palsternacka för variation

Ingredienser

  • Rödbetsbiffar
  • 390
    gram gram
    Kikärtor (färdigkokta)
  • ½
    dl dl
    Rapsolja
  • 200
    gram gram
    Rödbetor
  • 1
    st st
    Gullök
  • 1
    st st
    Vitlöksklyftor
  • ½
    dl dl
    Quinoa
  • 2
    msk msk
    Ljust bovetemjöl
  • 3
    msk msk
    Psyliumfröskal
  • 1
    tsk tsk
    Grönsaksbuljong
  • Ingrefärakräm
  • 2
    dl dl
    Crème Frâiche (syrad sojagrädde)
  • 3
    msk msk
    Riven färsk ingefära
  • 1
    tsk tsk
    Malen torkad ingefära
  • ½
    st st
    Citronzest
  • 2
    nypa nypor
    Salt

Rödbetsbiffar
Koka quinoa enligt anvisning på paket.
För receptet skull har det ingen betydelse om du använder röd-,vit- eller svart quinoa.
Skölj den färdiga quinoan och ställ åt sidan.
Häll av kikärtsspadet och skölj kikärtorna ordentligt med kallt vatten.
Mixa till en slät kräm med rapsoljan och tillsätt eventuellt en skvätt vatten om krämen blir för grynig.
Finhacka gullök och riv rödbetorna på den grövre sidan av rivjärnet och vänd ner i kikärtssmeten.
Pressa i vitlök och tillsätt buljong, bovetemjöl, quinoa och psylliumfröskal.
Knåda ihop allt till en jämn smet.
Låt vila i 15 min.
Om konsistensen känns för lös tillsätt lite mer psylliumfrönskal och låt vila 5 min till. Smaka av med salt och eventuellt vitpeppar
Rulla biffarna i önskad storlek. Stek på svag värme i valfritt fett i ca 5 min per sida. Återigen upprepar jag mitt ständiga mantra; var inte snål med fett i pannan.  När man lagar vegetariska biffar är det viktigt att det inte blir för torrt när vi steker. Biffarna kommer nämligen att absorbera en del av fettet. Blir pannan för torr riskerar biffarna att fastna och gå sönder när du vänder dem.
Sätt ugnen på 100 grader och lägg in de färdiga biffarna där på varmhållning.

Ingefärakräm
Riv ingefära och citronskal på den finaste delen av rivjärnet.
Blanda alla ingredienser och smaka av med salt. Låt gärna krämen stå och dra en stund för mer smak.

Servera med valfritt tillbehör.


Annons: