Annons:

jul Bakat

Saffransnurror med fyllning.

Det här receptet är ganska stort så antingen delar du upp den, gör några snurror och några helt vanliga Saffranskrokar av samma deg.

Ingredienser

  • Saffranssnurror
  • 4
    st st
    Saffranspaket
  • 2
    st st
    Cointreau, korkar
  • 1
    L L
    Mjölk, fingervarm
  • 300
    gram gram
    Smör, rumsvarmt
  • 1
    st st
    Jäst för söta degar (50 gram)
  • 4
    dl dl
    Strösocker
  • 2
    st st
    Ägg, rumsvarma
  • 2
    tsk tsk
    Salt
  • 4
    L L
    Vetemjöl
  • Fyllning
  • 200
    gram gram
    Mandelmassa
  • 1
    st st
    Apelsin, skal och saft
  • 50
    gram gram
    Mandelspån, rostade
  • 4
    msk msk
    Kanderade apelsinskal
  • ½
    dl dl
    Strösocker

Gör så här: Smula jästen i en stor bunke och häll nästan allt socker över den, låt detta stå och lösa upp sig ett tag. Under tiden stöter du saffranet i en mortel med 1 msk av sockret. Nu kan du blanda ut saffranet med spriten och så ställer du det åt sidan. Ljumma mjölken, låt den bli fingervarmt. Häll vätskan över jästen. Nu kan du blanda ner äggen, det rumsvarma smöret, saltet och mjölet. Arbeta ihop tills du har en fin och smidig deg. Låt den jäsa i minst 40 minuter under en plastpåse (det är bättre än en handduk, för då torkar inte ytan på degen) eller tills den växt till dubbel storlek.
Medan du väntar på att degen skall jäsa klart kan du göra fyllningen. Blanda smör, socker,  mandelmassa och rivet apelsinskal till en kräm. Krydda gärna med kanel eller kardemumma. Kavla ut hälften av degen till en rektangel och bred ut krämen på halva. Vik degen på mitten och skär nu halv cm tunna strimlor av degen. Tag upp strimlorna i mellan tummarna och pekfingrarna och snurra dem. När de är ihopsnurrade så lägger du ihop den snurrade strimlan till en rundel (låter det struligt, i så fall gör som du vill, det blir gott hur det än ser ut)

Lägg bullarna på en bakplåt och låt dem jäsa i cirka 30 minuter. Pensla med ägg, strö över pärlsocker eller en variant är att baka av dem som de är och pensla dem med smält smör och doppa sedan bullarna direkt i strösocker. Baka av bullarna i 200 grader i cirka 7-12 minuter eller tills de är gyllenbruna.


Jag är kokbokskreatör, sommelier, skribent och stilist med fokus på mat & dryck. Här på DryckesListen vill jag ge dig receptet för ett lyckat möte mellan mat och vin. Och tillsammans med min redaktion försöka lotsa dig rätt i vindjungeln.

Annons: