Annons:

Bakat Dessert Grönsaker/Vegetariskt

Tarte Tatin

Tarte tatin med rårörd vaniljkräm

Ingredienser

  • Tarte tatin
  • 4
    st st
    Äggula
  • 160
    gram gram
    Strösocker
  • 225
    gram gram
    Vetemjöl
  • 3
    tsk tsk
    Bakpulver
  • 210
    gram gram
    Smör, osaltat
  • 3
    gram gram
    Fint havssalt
  • 8
    st st
    Äpplen, skalade och urkärnade
  • 150
    gram gram
    Socker, smält, till fyllningen
  • 70
    gram gram
    Smör, Smält

Trädgårdarna är just nu överfulla med fina svenska äpplen så det är bara att gå ut och plocka. Har man inget träd så kan man ju alltid testa att knacka på hos någon med stort äppelträd som säkert delar med sig av lite fallfrukt.

Den här kakan kan verka lite krånglig att göra men har man gjort den några gånger så är det inte så krångligt faktiskt.

Jag brukar alltid toppa med en Sable Breton-deg då jag tycker att den lite salta smaken på degen gifter sig bra med den söta äppelfyllningen.

Till degen behövs:

85 gram äggula ( ca 4 st)
160 gram socker
225 gram vetemjöl
15 gram bakpulver (ca 3 tsk)
210 gram rumstempererat  osaltat smör
3 gram fint havssalt 

Gör så här:

Vispa äggulor och socker till en vit porös smet.

Blanda mjölet med bakpulvret och sikta blandningen genom en sil eller sikt tills alla klumpar är borta.
Vänd ner mjölblandningen i äggblandningen lite i taget tills det blivit till en smulig deg.
Blanda i smöret tills det blir till en kladdig deg. Häll till sist i saltet och blanda degen igen. Mjöla degen och lägg den att vila i kylen i 24 timmar( fast det räcker med en timma för det har jag testat så sent som idag).

Till själva äppelkakedelen behövs:
7 till 8 äpplen skalade,  halverade och urkärnade. 
150 gram socker
70 gram smör

Gör så här:

Skala och dela de på mitten och kärna sedan ur äpplena. Jag tycker att det enklaste sättet att kärna ur äppelhalvorna är med ett vanligt kuljärn. På det sättet så tar du endast bort själva kärnhuset och behåller så mycket som möjligt av det goda äpplet.

IMG_5153

Häll sockret i en tjockbottnad stekpanna på medelhögvärme. När allt sockret har smällt, ta av stekpannan från värmen och häll i smöret och blanda tills allt smör har smält.

IMG_5157

Lägg i de halverade äpplena i stekpannan i socker/smörblandningen med den runda sidan neråt.
Täck med en bit smörpapper lika stort som själva stekpannan. Låt allt sjuda på svag värme under pappret i ca 10-15 min.

IMG_5160
Ta ut mördegen från kylen och kavla till rätt storlek (som stekpannan). Jag brukar ta av stekpannan från spisen och trycka ut degen på smörpappret och sen vända degen över äpplena. Då blir det ju perfekt på en gång.

IMG_5163

Tryck degen lite lätt mot äpplena och sätt in stekpannan i ugnen på 150 grader. Baka den i ca 60-70 minuter.

IMG_5169

Låt pajen svalna en aning och vänd sedan stekpannan försiktigt upp och ner över ett fint fat eller liknande precis innan serveringen. Servera den med en vispad crème fraîche med lite äkta vaniljsocker eller som jag gjorde idag med en hemmagjord rårörd vaniljkräm. Så sjukt gott. En lite espresso till det så är ju det här himmelriket. Iallafall för mig=)


Annons: