Annons:

Vegetariskt Vegan Bakat Dessert

Vegansk kolatårta

Ingredienser

  • X 2 bottnar:
  • 200
    gram gram
    kokos
  • 100
    gram gram
    växtbaserat smör
  • 5
    dl dl
    vetemjöl
  • 4
    dl dl
    strösocker
  • 3
    dl dl
    kikärtsspad
  • 1 ½
    dl dl
    kokosgrädde, extra creamy
  • 1
    msk msk
    vaniljsocker
  • 3
    tsk tsk
    bakpulver
  • 1
    tsk tsk
    bikarbonat
  • 2
    tsk tsk
    salt
  • 2 ½
    dl dl
    sojayoghurt
  • 1
    dl dl
    rapsolja
  • Fyllning:
  • 3
    dl dl
    kokosgrädde
  • 200
    gram gram
    mörk choklad, växtbaserad
  • 1
    dl dl
    gelesocker
  • Spackel:
  • 300
    gram gram
    växtbaserat smör, rumstempererat
  • 6
    dl dl
    florsocker
  • ½
    dl dl
    kokhett kaffe, starkt
  • 1
    msk msk
    vaniljsocker
  • Kolasås:
  • 5
    dl dl
    växtbaserad grädde
  • 6
    msk msk
    socker
  • 1
    dl dl
    ljus sirap
  • 2
    msk msk
    växtbaserat smör

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smält smör.
Blanda samman med alla torringredienser inklusive kokos noggrant och sedan ringa över olja samt smör.

3. Vispa upp kikärtsspad med hjälp av en elvisp samtidigt som du successivt tillsätter sockret. Vispa upp till ett vitt fluff.

4. Tillsätt lite torringredienser i taget samtidigt som du vispar med elvisp. Då degen börjar bli ”för tjock”; ha då i kokosgrädde samt yoghurt. Sedan fortsätt tills att alla torringredienser är slut och att du fått en len smet.

5. Bröda två formar med löstagbara kanter, ca 20-25 cm i diameter.

6. Grädda i mittersta nedre delen av ugnen 30-40 minuter. Håll lite koll med teststicka.

7. Koka upp kokosgrädde till fyllningen tillsammans med gelesocker och hacka choklad. Ta sedan kastrullen med kokosgrädde från plattan och rör ner hackad choklad samt smör. Fortsätt tills allt smält och blivit till en slät och fin chokladsmet.

8. Vispa samman smör samt florsocker till tårtspacklet. Häll därefter försiktigt i kaffet till en tunn stråle. Se till att den inte blir för kletig; utan följsam. Lägg i spritspåse.

9. Plasta in och ställ undan den ena delen. Den andra låter du vara kvar i formen. Spritsa lite smörkräm längst kanterna. Häll därefter på fyllningen och ställ in i frysen cirka 20 minuter, tills dess att tryffeln fått stelnat på sig.
Därefter lägger du på nästa botten och trycker lätt. Låt den nu vila ett par timmar i kylen tills dess att puddingen helt fått stelna.

9. Spackla tårtan med resterande spackel.

10. Koka upp alla ingredienser till kolasåsen i en tjockbottnad kastrull i ca 10-15 minuter. Låt den sedan svalna. Häll därefter ovanpå tårtan som du vill! Dekorera fritt men rekommenderar choklad och kokos.


Annons: