Annons:

Rött från Rhône innan våren anländer

Det är inte riktigt vår än, även om vi så väldigt gärna vill. I skrivande stund vräker regnet ner. Det får mig att längta efter filtar, grytor och rött vin snarare än solglasögon och krispigt vitt. Därför tar vi oss till södra Rhônedalen, där röda och mulliga viner styr. 

Côtes-du-Rhône

Côtes-du-Rhône är en AOC – Appellation d’Origine Contrôlée – som det heter på franska. Ett odlingsområde som sträcker sig runt floden Rhône, som har minst krav vad gäller odling och druvor med mera. Här hittar vi tillgängliga och trevligt prissatta viner, gjorda på grenache, carignan, cinsault bland annat. De flesta är gjorda för att drickas unga och kostar ofta runt en 100-lapp. En liten del vitt görs också, på druvor som grenache blanc, viognier, roussanne och marsanne bland annat. 

Vi gillar producenten Xavier och har provat två av hans röda viner som finns på Systembolagets hyllor. Han jobbar som vinkonsult i flera delar av världen, men har sin bas i södra Rhône där han framställer viner under sitt egen namn. 

 

Annons:

Xavier Côtes-du-Rhône Grenache Vieilles Vignes Organic 2016, nr 2151. 99 kr. Finns i över 370 butiker.

Vieilles Vignes är franska för gamla vinstockar. Gamla kan vara allt från cirka 20 år och upp mot 100 år. Ju äldre vinstockarna är desto mer smak och koncentration får druvorna. Grenachen till detta vin kommer alltså från äldre vinstockar som dessutom är ekologiska. Några skvättar syrah ger extra kryddighet och struktur till vinet.

I glaset hittar vi jordgubbar, friska körsbär, örter och söta tanniner. Urgott på egen hand eller till en stadig charkbricka, grillade korvar, karré med potatissallad eller ugnsrostad kyckling med lättfrästa vårprimörer.

 

Chateauneuf-du-Pape

Chateauneuf-du-Pape blir på svenska; påvens nya slott. Namnet har en naturlig förklaring och kom till då två påvar byggde sig ett litet sommarhus – läs palats – i området under 1300-talet. Idag finns bara ruiner kvar av slottet men vinerna de består. Särskilt röda viner, som dominerar i Chateauneuf-du-Pape. En liten del vitt görs också, men endast fem procent. Resten är rött och där är framför allt druvan grenache den mest odlade. Även druvor som syrah, mourvèdre och cinsault är viktiga. Fast för producenten Xavier är det favoritdruvan grenache som gäller. Hans påvevin innehåller 60 procent grenache, 25 procent mourvedre och 15 procent syrah.

Chateauneuf-du-Pape Rouge 2015, nr 6267. 249 kr. Finns i över 200 butiker.

Mustig och kryddig med öppna smaker av färska kryddor, viol, lakritsrot och mogna bär som jordgubbar, skogsbär och vildhallon. Ett klassisk höstvin – eller vårvin en regnig dag i april – som passar finfint till premiärgrillningen eller resterna av påsklammet.

Vanligtvis får du räkna med en prislapp på minst 300-400 kronor för ett vin från Chateauneuf-du-Pape, men här får du både kvalité och ett mycket gott vin för pengarna.

Har du möjlighet att lagra vin, så kommer det utvecklas fint inom de närmaste 5-10 åren.

 

Annons:

Här finns mer att läsa om