Annons:

Rött vin och choklad

Rött vin och choklad är en oslagbar kombination. Torrt eller sött, alla får vara med!

Annons:

Temat i febuari här på DryckesListan.se är röda favoritviner. Idag hämtar jag inspiration från favoritkombinationen choklad och vin. Speciellt rött vin och choklad har mycket mer gemensamt än man tror vid första anblicken.

Både kakaoträdet och vinrankan har odlats och använts till vin och kakao i många tusen år.  Vinets vagga finner vi i nuvarande Iran/Irak. Kakaobönan spåras till regnskogarna kring Amazonfloden och började att användas kanske redan för 4000 år sedan. Att majaindianerna i mellanamerika rostade, malde och drack kakao finns dokumenterat sedan 600-talet.

Chokladbönan, Theobroma cacao (”Gudarnas mat”, namngivet av Linné), är kräsen och kräver rätt växtzon och klimatförhållanden för att glänsa. Så även den ädla vitis vinifera; vindruvan. Vidare kan både druvan och bönan om den odlas rätt, spegla växtplatsen. Breddgraden skiljer- druvan vill växa mellan 30-50°, kakaoträdet vill ha det lite fuktigare och varmare och trivs närmare ekvatorn.

Att man jäser druvmusten vet vi. Även kakaobönorna får jäsa efter skörd! Här förlorar de halva sin storlek men utvecklar enzymer som bildar intressanta nya aromer och smaker.

När de (ofta) europeiska chokladtillverkarna får leverans av små ”kakaonibs” så rostas dessa för ytterligare karaktär. Rött vin ekfatslagras ofta för att ge vinet luft under lagringen men även för att tillföra lite strävhet och just-rostade toner. Ekfaten rostas vid framställningen inuti med öppen eld av tunnbindaren. Detta för att göra träet böjligt men även för att öppna upp porerna i träet så att de kan ge smak och arom till vinet.

Att både vin och choklad dessutom innehåller antioxidanter, spårämnen och vitaminer gör ju inte saken sämre.

Amor trivs också i dessa läckerheters sällskap. Självaste Casanova inmundigade minst en kopp drickchoklad om dagen som afrodisiakum. Han föredrog till och med drickchoklad framför champagne! En tanke måhända inför Alla Hjärtans Dag.

Nedan några fina kombinationer av både torra och söta viner till len kvalitetschoklad.

Njut!

Det finns en hel del fina butikskjedjor med brett utbud av choklad. Bönor och Blad och Chokladfabriken för att nämna några. Det går också bra att beställa på nätet, chokladolakrits.se till exempel har ett bra sortiment. Rött vin passar bäst till mörkare choklad men jag har valt att ge tips på alla sorter.

 

VIT CHOKLAD

…är len, krämig, vaniljstinn och mjuk. Ofta är den ganska söt. Välj en kaka av god kvalitet med enbart kakaofett. Billigare varianter har ofta kokosfett i också och det ger sämre konsistens. Spanska producenten Simón Coll gör en mycket läcker och klädsamt balanserad vit choklad.

Matcha den till ett vin som är lika sött, och gärna med ljusa fruktiga toner, och vaniljkaraktär. Moscatel de Setubal är ljuvligt i sällskap med vit choklad. Ett annan alternativ till vit choklad är ljus rom, underbar kombination! 

 

 

MJÖLKCHOKLAD

…är ganska söt och mild med nötiga och karameliserade toner. Välj en lite högre kakaohalt, närmre 40 %, och en kvalitetsproducent. Schweiziska Beschle gör en smakrik och mild mjölkchoklad som är enormt slät och fin.

Para ihop mjölkchoklad med knäckiga söta dessertviner eller ett torrt rött vin med mycket fruktighet och mindre strävhet. En bärig amerikansk zinfandel passar bra, eller en fruktdriven pinot noir från Nya Zeeland. En karamelliserad Tawny Port är inte heller fel, eller en god Armagnac.

 

 

MÖRK CHOKLAD

…blir bittrare ju högre kakaohalten blir. Vill man njuta ett torrt rött vin till så måste man hålla nere just kakaohalten annars bråkar bitterheten med vinets strävhet. Gå inte över 70 %. Välj gärna också ett mörkt choklad med lite havssalt i, saltet rundar av strävheten i det röda vinet.

Para med australiensisk eller sydafrikansk shiraz eller med ett sött rött vin till exempel ”ursprungsamaronen” Recioto. Vill man ha lite starkare grejor väljer man ett saftigt portvin eller en mörk rom med toner av knäck, torkade fikon, melass och mörk sirap.

 

Annons:

Här finns mer att läsa om