Annons:

Min ”Dream Sandwich” i samarbete med Schär

Receptet på min ”Dream Sandwich” finner ni längst ner i inlägget.

ÄNTLIGEN ett glutenfritt, FÄRSKT bröd som inte bara går att äta men som samtidigt är snuskigt gott!
Jag har nämligen varit i ett dilemma. Praktiskt taget hela mitt liv!
Lider av den så kallade “ballongmagen” (ni vet då den sväller upp och man knappt kan andas/känns som om naveln ska vändas ut och in) samtidigt som jag är en sucker for bröd osv. Och äta lagom vet jag inte ens vad det betyder. Finns det ens folk som gör det?

Hur som. Då jag handlar väljer jag därför alltid det glutenfria alternativet; utom då jag handlat bröd.
Varför? Undrar ni säkert ju. Mja. För det visar sig alltid bli rena sahara öknen i munnen då man tar en tugga.
Men så plötsligt kramar min hand tag om förpackningen till Schärs nya färskare surdegsbröd (ja, jag är en sån där fruktansvärd typ som klämmer på allt i butikerna), kände omg och beslöt mig genast för att tacka ja till ett samarbete!

Så jag smakade på alla rackare och älskade de allesammans. Inte nog med att de är supergoda, saftiga och MJÖLKFRIA (what’s up!) är de dessutom fiberrika och bakade på surdeg. Fiber som är perfekt för den tröga magen (min) och surdeg som hjälper kroppen att ta upp det järn som finns i spannmålet brödet är bakat på.
Därför är det extra klockrent för en växtätare likt jag själv att det finns en fullkornsvariant att gå på. I och med att just fullkorn också innehåller järn. Jag menar, järn med järnupptag. Mums!
Men inte sämre är ju den vita varianten med chiafrön. För vi vet ju alla att chiafrön är rik på inte minst protein men också bla antioxidanter och omega 3.
Två chiamackisar med rapsbaserad smör är alltså lika med en omega 3 fest! Perfekt för att få i kidsen näring vid frukost istället för näringstom och sockerrik frukost. Right?

Meeen mackisar behöver inte direkt stämplas som frukost! Där jag kommer ifrån (Grekland och Italien) är nämligen varma mackor, eller “Club Sandwich” bland en av de vanligast förekommande sommar-, beach-luncherna there is!
Det BÄSTA med just club sandwich är dels att man enkelt kan sätta sin egen prägel på den. Med andra ord kan aldrig inte vara sugen på en. För den kan liksom te sig i så många olika skepnader!
“Vad tycker jag är godast i hela världen just nu?” Tänker man, slänger på det mellan två brödskivor, grillar i ugn/stekpanna/våffeljärn/grillen/mikron/whatever och voila! Så har man sin favoriträtt.
Dessutom ett grymt sätt att väcka nytt liv i kylskåpsrester på också smidigt att ge sina tv-hypnotiserade kids till middag. Ja, vad finns det inte att älska?

Så då jag stod i köket och frågade mig själv ovanstående. Alltså, vad är det godaste i hela världen just nu? Så var det givet. Tryffel because tryffel, något KRISPIGT protein till textur, soltorkade tomater för smak och must samt mynta för fräschör.
En runda i köket senare stod den där. Världens godaste macka. Inte bara då, men föralltid! Ni-måste-testa. OK?!
Dessutom är jag oerhört nyfiken på att höra era åsikter kring brödet! Alltså visst var det magiskt?! Hur skulle ni sätta ihop er drömmacka? Hit me!Ingredienser

Montering
8 skivor, schär
100 gram växtbaserat smör
2 tomater
1 rödlök
1 kruka sallad
Olja från soltorkade tomater
Torkad mynta
Flingsalt

Cornflakespanerad tofu
150 gram fast tofu
2 dl mixad cornflakes, schär
2 dl kikärtsspad
2 dl glutenfri mjölmix
Frityrolja

Tomat- och paprikaröra
100 gram soltorkade tomater
100 gram inlagd paprika
2 msk rostade solroskärnor
2 vitlöksklyftor
salt

Tryffelmajonnäs
2 dl rapsolja
3 msk kikärtsspad
2 tsk tryffelolja
1 tsk dijonsenap
½ tsk vitvinsvinäger
½ tsk salt

Sötpotatiskrispies
3 stora sötpotatisar
2 msk potatismjöl
Flingsalt

Gör såhär:

1. Sötpotatiskrispies: Skär sötpotatis i tunna strimlor. Placera i en rymlig bunke, salta och täck rikligt med iskallt vatten. Låt stå så under tiden som du fortsätter med nästa steg.

2. Tryffelmajonnäs: Mixa samman kikärtsspad, dijonsenap och vitvinsvinäger med hjälp av en elvisp. Tillsätt successivt olja i en tunn stråle samtidigt som du fortsätter att vispa. Smaka av med salt och tryffelolja.

3. Tomat- och paprikaröra: Mixa samman alla ingredienser till en len och krämig röra. Smaka av med salt. Obs! Spara oljan från de soltorkade tomaterna till senare i receptet.

4. Cornflakespanerad tofu: Skär tofu i fyra jämnstora skivor. Vänd först i mjöl, sedan kikärtsspad och därefter cornflakes. Upprepa ytterligare en gång.

5. Hetta upp olja till ca 180 grader. Fritera tofu tills att de blivit krispiga och gyllene. Då tofun är klar placerar du den på ett lämpat underlag täckt med hushållspapper.

6. Sötpotatiskrispies: Häll av vattnet till din sötpotatis. Blanda med potatismjöl och fritera sedan i samma olja som tofun i ca 8 minuter eller tills det att de blivit gyllene till färgen och krispiga till konsistensen. Placera på ett lämpat underlag täckt med hushållspapper. Strö över flingsalt.

7. Montering: Smält smör i oljan från de soltorkade tomaterna och använd det för att, generöst pensla dina brödskivor. Krydda med flingsalt och mynta.
Torrstek sedan i en stekpanna tills att de blivit fint rostade.

8. Bre tomat- och paprikaröra på fyra av åtta toastskivor. Ha sedan på cornflakespanerad tofu, tomat, rödlök, sallad och slutligen tryffelmajonnäs. Slut dina club sandwich med resterande toastskivor.
Servera med sötpotatiskrispies! 

Annons:

Här finns mer att läsa om