Annons:

Skånska Smultronställen

Varje sommar turnerar jag runt i mina gamla hemtrakter på Bjäre och Kullabygden i vackra Skåne. Här kommer några av mina smultronställen!

Det finns många vackra platser i vårt land. Den del av Sverige som betyder allra mest för mig personligen är ljuvliga Skåne där jag vuxit upp. Jag har fortfarande stark anknytning till familj och vänner över hela Skåne och företrädelsevis i de nordvästra delarna.

Min hemstad är Ängelholm eller egentligen en liten by vid namn Munka Ljungby strax utanför. Beläget i en vik med två halvöar i norr och söder, Bjärehalvön och Kullahalvön, finns oändligt många natursköna smultronställen att uppleva och besöka i trakterna runt Ängelholm.

Stränder, småbåtshamnar och fiskelägen sträcker ut sig längs den långa kustlinjen och inget är så rogivande som en lunch eller fika i sällskap av måsars skri och fiskebåtars trygga dunkande. Inåt land finns boskap, odlingar, böljande landskap och råvaror av ekologisk och mycket hög klass.

Numera finns en del vingårdar också att besöka, alla med hög ambition. När jag är på besök i regionen brukar mina gulliga föräldrar eller vänner ha luskat ut något nytt ställe vi inte besökt än och så bär det iväg.

Jag har valt ut några av mina Skånska Smultronställen!

 

Annons:

Café Killeröd

http://www.cafe-killerod.se

Café beläget mellan Förslöv och Båstad ca 150 meter över havet, med en fantastisk utsikt över Bjärebygden och Kullaberg. Inredningen är lite osvenskt överdådig och uppfriskande överdekorerad. Specialitet är deras egna äppelmarängtårta med vaniljsås, Carl Johan Bernadotte tryffelbiskvier och inte att förglömma den omtalade räkmackan. Man serverar även en ljuvlig Afternoon Tea! Allt bakas i det egna bageriet och servisen är alltid glad och trevlig. Man serverar ingen varm mat och ingen alkohol, men det som serveras är så bra, så bra! Inga konstigheter helt enkelt.

 

Tunneberga Gästgiveri

http://www.tunneberga.se

Traditionellt skånskt gästis i Jonstorp i helt underbara lokaler som började som gästgiveri redan under 1700-talet. Tyvärr är det ingen som känner till de första krögarna men i den äldsta husförhörslängden, från 1829, finner man den första gästgivaren, sjökapten Anders Hultén. Trots åtskilliga restaureringar genom åren har man bevarat den gamla 1700-tals stilen. Köpman Clas Rune Fagerstedt genomförde omfattande och kostsamma restaureringar på 60-talet. Han menade att gästgiveriet var ett kulturarv. Här möts man idag av glad personal, duktigt kök och trevlig, ofta lokal, dryck. Ägare är Mette och Isabella Hagman.

Arilds Vingård

http://arildsvingard.se

Här i Arild finns en otroligt vacker miljö och mycket passion för mat. Lokala bönder förser restauranger och kunder med förstklassiga varor. Gården är en av de äldsta i bygden och det enda som behövdes för att göra menyn komplett var vinet ansåg familjen som vid en utflykt föll handlöst för gården. Man fann en vinranka på kullerstensgården och blev inspirerade att odla och framställa eget vin. Idag har man några listningar på Systemblaget samt levererar till de lokala restaurangerna. (Vintips längre ner!) Arilds Vingård erbjuder bland annat guidade vingårdsvisningar, vinprovningar, en trevlig restaurang, yoga, samt 23 rum för övernattning.

 

Höganäs Saluhall

http://www.hoganassaluhall.se

Här vill man inspirera sina besökare att börja steka, baka, grilla och koka soppa. Det handlar om glädje, mat och människor! Efter många års drömmande, planering och huvudbry slog man den 3:e augusti 2012 upp portarna till Höganäs Saluhall. Genom att tillgängliggöra ett utbud av närproducerade och ekologiska produkter som speglar de fyra årstiderna vill man inspirera till glädje kring maten och människorna som producerar den.
Man vill ta tillvara de råvaror som finns i Kullabygden, minimera matsvinnet och förlänga säsongerna. Här finns möjlighet att ta en gofika, äta i restaurangen eller bara handla lokala, många gånger ekologiska, råvaror av hög kvalitet.

 

 

2016 Arilds Vingård Solaris 149:-
Artikelnummer 31727
Sverige, Höganäs kommun, Arilds Vingård

 

Vinet från ambitiösa Arilds Vingård lanserades sommaren 2017 och finns i Systembolagets sortiment över lokala och närproducerade produkter och kan bara köpas på Systembolag i regionen. Dock går vinerna att beställa! Drycken är producerad i liten skala på ett hantverksmässigt sätt och finns därför i butikerna närmast producenten. Detta vin erbjuds även på många lokala restauranger. Det är ungdomligt och fruktigt med frisk syra, grön örtighet, kritig mineralitet samt karaktär av kartiga gröna äpplen, gråpäron och citronzest. Serveras väl kyld innan maten eller till nyfångad stekt rödspätta med smörslungad dillpotatis, abborre, moules i alla de former eller varför inte till en regelrätt skaldjursfrossa.

Annons:

Här finns mer att läsa om