Annons:

Små partier med spännande viner för kräftskivan

Ibland behöver vi något nytt och spännande. Något som öppnar våra ögon och vidgar våra vyer. På Systembolaget heter detta något små partier. Dessa släpps då och då och återfinns i gallerburar på en del Systembolag (de borde finnas i fler).

Annons:

Många av de mest spännande vinerna på Systembolaget göms i beställningssortimentet. Systembolaget gör dock ett antal släpp varje år i något som de kallar små partier. Dessa kommer ofta från mindre producenter, från lite mer udda regioner eller är viner som de endast får små allokeringar av.

I september görs två sådana släpp. Dessa viner kommer tyvärr inte till alla butiker. personligen skulle jag vilja se dessa i betydligt fler butiker och en bättre geografisk spridning. De butiker som får dem har i regel vinerna i en gallerbur, på hjul eller en särskilt avsedd hylla. Vinerna går också att beställa via nätet eller i butik. Du bör dock skynda dig om det är något särskilt som du är ute efter då antalet flaskor är begränsat.

Det senaste släppet av dessa är den 7 september. I detta släpp finns ett vin som det är få förunnat att få smaka och som många tycker är för dyrt att för att köpa. Det är definitivt betydligt dyrare än de viner som vi brukar skriva om här, mycket dyrare. Trots detta är det prisvärt, utifrån sina egna kvaliteter. Har du några kronor extra över eller kanske en stor dag framgent tänker jag ändå rekommendera dig att försöka komma över en flaska Louis Roederer cristal årgång 2008. Ett klassiskt vin från en av de bästa årgångarna på mycket länge (1750:-, Nr 97062).

små partier 7 september

Lugn! Allt så inte så dyrt. Det finns mycket annat som är värt att hålla ögonen öppna efter och som kan ge guldkant till såväl vardag som fest. Just denna gång är många av mina favoriter vita viner, torts att hösten är nära. Kanske beror detta på att det är kräftsäsong. Några favoriter från släppet små partier 7 september är:

Tre viner till kräftskivan

Muscadet sur lie Loire Frankrike

Chemin des Prières Muscadet 2017, Loire, Frankrike, 139:-, Nr 96307

Muscadet sur lie är en stil som jag älskar som fler borde älska, åtminstone om du gillar skaldjur. Muscadet är ett område i Loire i Frankrike och med sur lie menas att vinet legat på jästfällningen, det ger vinet lite runda toner ofta med smak av jäst, vitt bröd eller frasiga smördegs rätter. Muscadet sur lie har också toner av havet med sälta och mycket fräschör som utan kroppen från jästen skulle tendera att bli allt för vass.

Detta vin är elegant, friskt och har en tydlig ton av havet. För att vara en muscadet sur lie är det dock relativt smakrikt. Här finns citrustoner, örter som minner om karga havsstränder med ett litet inslag av anis och en jästig krämighet som ger komplexitet och längd. Perfekt för kräftskivan, till ostron eller räkor.

Wachau, Österrike, vitt vin

Jochinger Riesling Federspiel 2017 Weingut Josef Jamek, Wachau, Österrike, 159:-, Nr 96290

Riesling är en annan druva som är utmärkt till kräftskivan. Om du inte gillar kräftor så fungerar de också riktigt bra med grillad salsiccia eller kyckling. Österrikisk riesling är riktigt bra, se till att alltid ha några hemma! De är ofta lite mer stenkryddiga än sina tyska kusiner och har mer inslag av grapefrukt och skalbeska.

Detta är ett fint torrt vin med ett aromatiskt anslag med smak av citrus, mogen grapefrukt och gula exotiska frukter. Vinet har en fin syra och härlig fräschör. Eftersmaken är lång och har såväl lite sälta som skalbeska. Balanserat, elegant och gott, fungerar både till vardag och fest.

Mosel Tyskland vitt vin

Nik Weiss St. Urbans-Hof Wiltinger alte reben 2016, Mosel, Tyskland, 169:-, Nr 96251

Ytterligare ett riesling, detta är dock från Tyskland och Moseldalen. Detta är sötare än vinet ovan men minst lika fräscht. Här finns en annan energi som även passar bra till skaldjur men också till mer kryddig mat, tex mycket från det asiatiska köket.

Här hittar du fräschör och en spelande syra, fin frukt men också struktur. I smaken finns tropisk frukt, lime, söta päron och andra stenfrukter. Vinet är välbalanserad och har en lång eftersmak med en lätt stenkryddig ton och en hint av sälta samt en hint av restsötma. Lättdrucken och charmig och med elegans.

Tre viner som fungerar såväl till kräftskivan som till annan mat, tre viner som finns en kort tid på hyllan och som kan förgylla din vardag. Passa på att kolla in de små partierna för där kan du hitta guldkorn såväl dyra som billigare. Där hittar du ofta lite mer personliga producenter som annars inte får tillfälle att visa upp sin vision och sina viner. Där hittar du ofta druvor och områden som mer annorlunda även om vinerna ovan i flera fall kommer från en mer traditionell stil. Vill du gå upp i pris kan du läsa vidare om släppet i DinVinguide.se. Fler viner hittar du också i våra vinlistor!

Välkommen till hösten

Magnus Reuterdahl

Annons:

Här finns mer att läsa om