Annons:

VEGANSK SMÖRGÅSTÅRTA – med rödbetsspackel

I samarbete med Oumph! vill jag inspirera till en midsommar, snäll mot både djuren och naturen.

Den 30 maj, år 1945 publicerade Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet det första, benämnda receptet på smörgåstårta.
Då varvad med en kombination av både ljust och mörkt bröd, fylld med ansjovis- och laxkräm, garnerad med laxkräm, äggskivor och dillkvistar.

Idag, sjuttioåtta år senare är smörgåstårtan en ikon för den svenska matkulturen med sin näst intill självklara plats på serveringsbordet vid högtider så som studenten, dop och födelsedagar.
Offer för människans kreativitet är den klassiska smörgåstårtan ständigt i utveckling och har genom moderna tider tagit form i oräkneligt många olika skepnader.
Enkel och rolig att skapa och garnera, effektiv och smidig att göra i större kvantiteter och oftast mycket uppskattad av de som serveras – därför rådde det inga tvivel om att jag tillsammans med Oumph! skulle ta fram vårt alldeles unika recept på smörgåstårta. Det med en rödbetsspread för en färgsprakande och unik finish.

Annons:

"Ett helt kilo oumph motsvarar 30 gram nötkött när det kommer till klimatpåverkan. Indikationen är att oumph är mellan dubbelt och fyra gånger så bra som kyckling, beroende på hur kycklingen är uppfödd och var den kommer ifrån." - cafe.se

Portionantal: ca 15 personer

Ingredienser

Montering samt garnering
Grönsaker till dekoration
24 skivor toastbröd

Sk*nklager
200 gram Oumph, salty n smoky
2 dl havrebaserad creme fraiche
1 1/2 dl äggfri majonnäs
1 dl finhackad persilja
Salt
Svartpeppar

Pastej-lager
300 gram växtbaserad pastej
2 dl havrebaserad creme fraiche
2 dl finhackad smörgåsgurka

Rödbetsspackel
400 gram förkokta kikärtor
2 dl havrebaserad creme fraiche
½-1 rödbeta förkokt
1 msk tahini
Salt och peppar

  1. Skinklager: Hacka oumph och blanda samman med resterande ingredienser. Smaka av med salt och peppar Plasta in och ställ i kylen.
  2.  Pastejlager: Blanda samman alla ingredienser med hjälp av en elvisp. Plasta in och ställ i kylen.
  3. Montering: Skär av kanterna på alla toastbröd.
    Lägg upp 2 brödskivor x 3 brödskivor på ett lämpad underlag. Bre över ½ av skinklagret.
    Täck med brödskivor. Bre över din pastejfyllning.
    Upprepa med bröd samt bre över resten av skinklagret.
  4. Spackel: Ha på de sista brödskivorna. Mixa samman alla ingredienser till spacklet med hjälp av en stavmixer.
    Spackla tårtan med hjälp av en slickepott alternativt en stekspade. Dekorera fritt.

Annons:

Här finns mer att läsa om