Annons:

Sommar och grüner veltliner

Det är spännande med sommar och semester. Man upptäcker så många nya platser, människor, smaker och andra saker. Jag har t.ex. upptäckt att grüner veltliner fungerar med den mesta sommarmaten. Vidare har jag upptäckt att alla vinimportörer inte finns i Stockholm.

Jag är på semester och jag gillar segling. I år på väg till Bornholm passerade jag Ronneby som är en riktigt vacker sommarstad med sin Brunnspark och vackra skärgård. Väl där träffade jag på bröderna Mahrle. Christian och Rickard Mahrle har under många år importerat både vin och öl från företrädesvis Österrike. Pappa Heinz Mahrle stammar från Wien, så det österrikiska finns i deras dna. Bolaget HEBA Food & Beverages AB startade en gång med import av österrikisk ost men har under senare år övergått till i huvudsak drycker. Och utvecklingen fortsätter.

Bröderna har också specialiserat sig lite grand på Österrikes främsta gröna druva, grüner veltliner. Det är så positivt att inte allt vad gäller vin och öl koncentreras till Stockholm utan att det finns kompetens över hela vårt land och även så i Blekinge i söder. Nedan två glada bröder från Blekinge, Richard och Christian Mahrle.

Annons:

Jag fick prova ett boxvin gjort på druvan grüner veltliner. Vinet satt som en smäck till flera av våra sommarmåltider ombord. Och ska du äta en wienerschnitzel så är en grüner veltliner ett perfekt sällskap.

Vinet har, trots att det är ett boxvin, många av de typiska aromerna som en grüner ska ha: vitpeppar, finstämd fruktighet, bra balanserad syra och fin längd i avslutet. Jag som ofta provar vin i en annan priskategori blev positivt överraskad. För oss som gillar organiska viner så fyller vinet även denna kategori. Summa sumarum – detta är ett prisvärt och gott alternativ för många tillfällen.

WG Organic Grüner Veltliner, nr 2945, kostar 209 kronor, Box 2000 ml.

Jag återkommer senare i sommar om andra tips jag stöter på under min seglingssemester.

Annons:

Här finns mer att läsa om