Annons:

Tarte tatin

Ta tillvara på äpplena i år genom denna franska upp- och nervänd äppelpaj med smak av karamelliserade äpplen och vanilj.

Annons:

Något jag tror alla passionerade matlagare kan relatera till är just att det inte alltid går som enligt planen.
Vips så hade man glömt något i ugnen, eller så inser man plötsligt att man skurit något på fel ledd, eller så har man råkat använda kanel istället för kryddpeppar och så vidare och så vidare…
Ja, listan för potentiella misstag kan vara lika oändlig som antal gånger man står i köket.
Sällan är dock det som man faktiskt slänger det man tillagat, trots motgångar. Och framför sig har man plötsligt en anrättning i ny tappning – eller så har man till och med skapat en helt ny rätt!

Ett prakt exempel på detta är denna klassiker som enligt legenden ska ha tagit skepnad på Hotel Tatin 160 kilometer söder om Paris runt år 1880 – det som resultat av ett misstag.
Två systrar vid namn Stephanie och Caroline ägde hotellet var på Stephanie Tatin agerade ytterst ansvarig för köket.
En hektisk dag då hon bland annat skulle baka en klassisk äppelpaj känner hon plötsligt att något luktar vidbränt och inser snabbt att det är de karamelliserade äpplen som står och puttrar på sprisen. På grund av tidsbrist, i försök att rädda anrättningen, täcker hon stekpannan med smördeg för att sedan grädda den på svag värme i ugnen.
Ut kom den idag internationellt mycket välkända desserten Tarte Tatin som, trots sitt fiasko, skulle komma att inte enbart bli oerhört uppskattad bland hotellets gäster, men runt om i hela världen – och det än idag!

Ingredienser

7 äpplen
2 dl strösocker
1 msk muscovadosocker
250 gram smördeg (se så den är växtbaserad)
¼ tsk vaniljpulver
En liten klick växtbaserat smör

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 150 grader.

2. Skala, kärna ur och klyfta äpplen.

3. Smält socker tillsammans med äkta vanilj i en stekpanna (en som du vet har goda belägg för att släppa och inte brännas fast och som tål ugnen). Då sockerkristallerna smält och blivit gyllenbrun tillsätter du en liten klick smör, rör runt och tar från plattan. Därefter placerar du ner dina äpplen jämt över hela stekpannan.

4. Kavla ut din deg och lägg likt ett tunt täcke över hela stekpannan. Skär bort eventuella degrester. Grädda nu i cirka en timme.

5. Då kakan är färdiggräddad sätter du stekpannan på en medelvarm platta. Med hjälp av en ugnsvante skakar du lätt på stekpannan tills du känner att kakan lossnat. Lägg över det fat som du vill servera kakan på och vänd alltsammans upp och ner så att äpplena kommer på uppsidan.
Servera med vaniljsås eller vanljglass.

Annons:

Här finns mer att läsa om