Annons:

Topplista: ekologiskt vin är logiskt

Vad hittar vi i vår ekologiska topplista? Och vad innebär egentligen ekologiskt när det kommer till vin. Dryckeslistan.se reder ut. 

 

Att det ekologiska utbudet av produkter växer är det ingen tvekan om. Vare sig det gäller tvättmedel, kyckling eller en flaska vin. Som konsument är det inte helt lätt att välja rätt. Det är en djungel med olika märkningar, symboler och betydelser. När det kommer till vin är det gröna lövet – Europalövet – det vanligaste.

En ekologisk certifiering för vin innebär att det finns vissa krav och regler gällande bekämpningsmedel och gödsel. Man får alltså bara använda några få typer av medel mot ogräs och insekter. Själva vineriet ska också uppfylla särskilda kriterier. Andra  certifieringar är bland annat KRAV, Ecocert och Demeter.

Att skaffa en certifiering är inget som görs i en handvändning. Det kostar pengar, tar tid och arbete för en vingård. Men det kan vara värt mödan, då så många konsumenter letar efter ekologiska viner idag.

Enligt Systembolaget har försäljningen och efterfrågan ökat enormt mycket de senaste 10 åren. År 2005 fanns det bara handfull ekologiska produkter i det fasta sortimentet. Idag hittar vi mer än 300 artiklar på hyllorna.

Eko är poppis alltså. Därför ska vi kika närmare tre ekologiskt certifierade viner som ligger i fast sortiment och vår topplista denna vecka.

Matcha dem med ekologisk mat och varför inte vegetariskt för ännu fler miljöpoäng.

 

Annons:

Producent: Viñedos Emiliana

Ursprung: Chile

Druva: 70% cabernet sauvignon och 30% malbec.

Kuriosa: Vinfirman Emiliana Organic Vineyards är en av världens största producenter av ekologiskt vin. De är även stora på den biodynamiska biten, hela 70 % har en biodynamisk certifiering. Solceller, återvinning och biobränsle är bara några av de saker man jobbar med.

Malbec är egentligen mer vanligt i grannlandet Argentina, men odlas även i Chile. Den ger smaker av viol och plommon. Tillsammans med kompisen cabernet sauvignon blir detta ett fylligt och härligt höstvin, till grytor med rödvin, en ekologisk köttbit eller kanske en gryta med linser och rotfrukter.

Producent: Org de Rac

Ursprung: Sydafrika

Druva: 100 % cabernet sauvignon

Kuriosa: Sydafrika ligger i samma tidszon som Sverige, fast däremot på helt andra breddgrader. När vi har vår kalla vinter har de högsommar. Skörden sker därför under februari-mars, deras höst alltså.

Detta smakar verkligen cabernet sauvignon, en av vinvärldens mest odlade och populära druvor. Tänk mynta, ceder, svarta vinbär, plommon, söta kryddor och bra struktur. Ännu ett höstvin till långkoket och viltkött.

 

Producent: Bodegas Parra Jimenez

Ursprung: Castilla, sydost om Madrid

Druva: 50% sauvignon blanc och 50% verdejo. 

Kuriosa: Sauvignon blanc är säkert bekant för de flesta, fast känner ni till verdejo? Det är en av Spaniens många inhemska druvor, som så många andra varit bortglömd under en lång period. Under 80-talet blev den återupptäckt- och väckt med stor framgång i Rueda, i nordvästra Spanien.

Verdejo ger mycket smak för lite pengar, som här. Tillsammans med sauvignon blanc får vi ett krispigt vitt med citrusfrukter, mandel och mineral. Gott till skaldjur och vit fisk.

Annons:

Här finns mer att läsa om