Annons:

Topplista: en röd och en vit

Äntligen börjar sommarlunken komma. Tid för ledighet och lugn. Tid att varva ned och ta dagarna som de kommer. 

Med sommaren kommer dock en del halvmåsten. Vänner och familjemedlemmar som man vill träffa, platser man vill se, badställen som måste provas och glassar som ska provsmakas. Kanske är det dags att prova nya kvarterskorgen runt hörnan? Eller varför inte en nytt vin?

Jag kommer ägna min sommar åt att prova vin, fast på ett lite mer annorlunda sätt. Det blir inte bara jobb – det får bli njutning också. Varför inte testa en ny druva, ett nytt land eller en ny producent? 

Vi på DryckesListan.se kan inte bocka av dina måsten, men vin- och mattips kan i alla fall vi hjälpa till med. Även om det är semestertider så kommer vi lägga upp nya viner, nya årgångar och passande recept varje vecka. Så hälsa på oss, ofta! Och har du frågor, maila eller skriv till oss på Facebook. 

Vår mailadress är: info@dryckeslistan.se 

Dags att ta en kik på veckans topplista, där vi smakar på morellino från Italien och ett vitt på sauvignon blanc. Njut och ha en fortsatt fin sommar. Och drick vin!

 

 

 

Annons:

Producent: Joseph Mellot 

Ursprung: Loiredalen, Frankrike

Druva: 100 % sauvignon blanc

Kuriosa: Om du tycker om viner med friska syror, mineraler och krispig frukt; då kommer du gilla detta vin. Om du dessutom tycker om druvan sauvignon blanc så blir det ännu bättre. Fast vinet är fjärran från den extremt smakrika varianten från Nya Zeeland. Vinerna från Loiredalen i Frankrike har i regel mer elegans och återhållsamhet än de från Nya Världen. 

Menetou-Salon Les Thureaux ligger etta i vår vita topplista med en pinfärsk årgång. Den bjuder på finfina syror, mineraler, vit persika och färska örter. 

Utmärkt till sommarens lättare maträtter. Tänk sallader med kallrökt lax, en rejäl smörgås med räkor och ägghalvor, en frasig paj med grönsaker och örter eller en pasta med musslor. 

Föredrar du vegetariskt och veganskt, så finner du gott om tips hos våra nya skribent Petra. Prova gärna hennes frasiga filodegspajer, ljummen citronpotatissallad och rökiga oumphsnittar. 

 

 

 

 

Producent: Morrisfarm

Ursprung: Toscana, Italien

Druva: Minst 85 % sangiovese enligt lag och några droppar merlot och cabernet sauvignon. 

Kuriosa: Sangiovese odlas i många delar av Italien och ses som en av de viktigaste druvorna i landet. Flest hektar hittar vi i Toscana, där den är planterad i flera olika distrikt. Detta vin kommer från området som heter Scansano där druvan går under smeknamnet morellino, vilket betyder det lilla björnbäret.

Ett härligt sommarrött när du vill ha kraft och smak, men inte för mycket. Lagom svenskt alltså och samtidigt väldigt gott. Den färska årgången 2015 ger oss pigga syror och livliga smaker av syrliga körsbär, plommon, ceder och färska örter. 

Drick det lilla björnbäret till grillad salsicca, dina favoriter på charkbrickan, grillade nötfärsbiffar med fetaost eller tagliata – tunt skuren biff på en sallad med ruccola och mycket parmesan. Eller Pasta alla Sorrentina. 

Annons:

Här finns mer att läsa om