Annons:

Topplista: en trio från Italien

Veckans röda topp är väldigt italiensk. Tre röda från samma region ligger i topp. Kanske är alla tre helt nya viner för dig? Isåfall har du mycket gott att se fram emot. 

Även om vinerna kommer från samma plats, har de många olikheter. Däremot vill alla ha mat! Helst italienskt och gärna något grillat kött. Recept och inspiration hittar vi i vår receptbank. Vininköpen finner du nedan.

Producent: Poliziano

Ursprung: Toscana, Italien

Druva: Sangiovese 85%, merlot, canaiolo och malvasia nero 15%

Kuriosa: Det står montepulciano på flaskan, som är namnet på en annan röd druva i Italien. Fast innehållet är ju sangiovese. Förvirrande! Vino Nobile di Montepulciano är dock ingen druva, utan ett distrikt som ligger i Toscanas sydöstra del. För att göra det ännu mer komplicerat, har givetvis druvan sangiovese en lokal synonym i området; prugnolo gentile.  Tack och lov är inte vinerna förvirrande, särskilt inte från producenten Poliziano. Det är en pålitlig familjefirma som grundades i början på 1960-talet.  Viti Nuove betyder ”unga” stockar” och syftar på att druvorna kommer från en relativt ung vingård, som ger rik och yppig frukt.  Korka upp till grillade smakrika korvar eller lammkotletter som marinerats i örter. Njut.

Annons:

Producent: Nettuno

Ursprung: Toscana, Italien

Druva: 90% sangiovese, 5% canaiolo och 5% cabernet sauvignon.

Kuriosa: Området Chianti i Toscana förknippas med klassiska viner av hög kvalité. Men så har det inte alltid varit. Långt ifrån. De runda bastflaskorna, även kallade fiasco, var väldigt vanliga under början på 1900-talet. De var lätta att framställa och korgen runt flaskan, gav ett bra skydd under transporter. Fast innehållet var inte lika bra. Det var kvantitét som gällde, inte kvalité. Under 1960-talet och framåt blev det dock mer ordning och reda, när en viktig vinlag infördes. Lagen ställde krav på druvsorter och vinframställning bland annat.  Chianti-vinet från producenten är en fint och klassisk exempel på hur området smakar idag. Körsbär, örter och massor av fräschör. Din bästa vin till en hemgjord pizza, en rejäl charkbricka eller pastan med tomatsås.

Producent: Terreno

Ursprung: Toscana, Italien

Druva: 100 % sangiovese

Kuriosa: Terreno är faktiskt en svenskägd vingård som ligger mitt i Chianti Classico-distriktet. Egendomen togs över av familjen Ruhneför 30 år sedan. Efter mycket arbete och slit, har man nu byggt om vinkällare och även konverterat hela jordbruket till ekologiskt. Detta vin är dessutom vegansk. 

Il Momento är ett nytt vin från familljefirman Terreno. Vinmakare är Sofia Ruhne, som pendlar mellan Sverige och vinarbetet på gården i Toscana. Hon ville göra ett ungt och tillgängligt vin med fräsch, pigg frukt som passar till vardagsmat som tomatpasta, köttbullar, lasagne och fredagens salami och ostbricka. Cin cin!

Annons:

Här finns mer att läsa om