Annons:

Topplista Nya Zeeland

I vår vita topplista denna vecka finner vi svalka och fräschör. Det är nog precis vad som kan behövas i den hetsiga julruschen. Topplista Nya Zeeland.

Topplista Nya Zeeland

De svala och uppiggande vinerna har till och med tagit sig hela vägen hit från Nya Zeeland, allt för att friska upp våra middagar. 

Varför inte passa på att ta en titt på Nya Zeeland som vinland när vi ändå sippar på ett glas sauvignon blanc?

Nya Zeeland delas först och främst upp i två öar. Nordön, där huvudstaden Auckland ligger och Sydön där de största vinodlingarna finns. Tittar man på landet som helhet, är den idag planterad med 21.400 hektar vingårdar.

Marlborough som ligger på sydöns norra delar är landets största vinregion. Över 20.000 hektar är planterat med vingårdar där.

Området är känt för sina klassiska vita viner på sauvignon blanc, ett vin som har blivit som ett signum för landet. Dofter och smaker av kiwi, krusbär, svartvinbärsblad, burksparrris, citrus och passionsfrukt gör dessa vinerna lätta att känna igen. Den är landets mest planterade druva med lite drygt 19.000 hektar. På andra plats landar pinot noir med cirka 5.500 hektar. 

Längre söderut ligger Central Otago, ett högkvalitativt område som producerar fina viner på fram för allt pinot noir och chardonnay. Den största staden där heter Queenstown, som är ett populärt turistmål. Speciellt för fansen av Sagorna om Ringen, som delvis spelades in i krokarna.

För den som istället vill ha lite mer kraftfulla viner på syrah, cabernet sauvignon och merlot, ska man bege sig till Nordön. Där finns det fina exempel på dessa druvor, särskilt i Hawke’s Bay som ligger på östkusten. Det är landets näst största vinregion och dessutom det område som fick sina första planteringar med vinstockar, redan 1851. Prova gärna de peppriga och saftiga vinerna på syrah därifrån. 

Nya Zeeland producerar också en utmärkande del mousserande vin, gjort enligt den traditionella metoden. Samma som i Champagne alltså. Leta efter vinerna från Gardo Morris för ett krispigt och svalkande smakprov. 

Men nu är det dags för albariño och sauvignon blanc!

 

Producent: Villa Maria Estate

Ursprung: Gisborne, Nordön.

Druva: 100 % albariño

Kuriosa: Det finns bara omkring 30 hektar albariño planterat i Nya Zeeland i dagsläget. Den verkar däremot trivas med ö-livet och går att hitta i flera regioner, som Hawke’s Bay, Marlborough och i detta fall Gisborne. Druvan kommer ursprungligen från Galicien i nordvästra Spanien.

Ta med denna fräscha och mineralstinna albariño till julbordet. Sikta in dig på laxrätterna så blir det en lyckad och god kombo.

 

Annons:

Producent: Saint Clair Family Estate

Ursprung: Marlborough, Sydön

Druva: 100 % sauvignon blanc

Kuriosa: Familjeföretaget Saint Clair är en av pionjärerna på Nya Zeeland. De grundades 1978 och livnärde sig då med att odla och sälja druvor. I början på 90-talet kom de dock på andra tankar och bestämde sig för att behålla all frukt och framställa eget vin. Det var en smart tanke. Många vinpriser senare, äger de idag vingårdar på båda öarna och gör en stor serie med viner.

När du är less på all julmat, skruva upp denna glas sauvignon blanc till en fräsch sallad med gratinerad getost. Är du inte less, prova till julbordets kallrökta lax.

 

Producent: Iconic Wines

Ursprung: Marlborough, Sydön

Druva: 100 % sauvignon blanc

Kuriosa: Detta vin har gjorts i samarbete med vinimportören och utvalda vinodlare och producenter i Marlborough. Tillsammans har de lyckats göra en klassisk och frisk sauvignon blanc som smakar mycket Marlborough och Nya Zeeland.

Det perfekta vinet till helgens räkfrossa eller en het wok med skaldjur. Ännu ett uppfriskande alternativ när julmaten och juldrycken tagit ut sin rätt.

Annons:

Här finns mer att läsa om