Annons:

Topplista: fylligt vitt och spännande rött

I våra topplistor just nu hittar vi flera av de nyheter som lanserades den 1 september. Det är årets nästa sista släpp i det fasta sortimentet. Den 1 december är det dags för påfyllning igen. 

Idag kikar vi närmare på två viner som ni inte får missa. Den ena, en vit Rioja, som finns i över 120 Systembolag. Ni hittar den även på halvflaska i lika många butiker. Det är en av få vita viner från Rioja som ligger i fast sortiment – jag hoppas att den får stanna. Men det är upp till er konsumenter. Om vinet inte säljer tillräckligt, så kommer det sakta men säkert att fasas ut ur sortimentet. 

Det röda har ett lite mer exotiskt ursprung, nämligen Marocko. Druvan syrah är däremot mer välkänd. Men hur många syrah har du provat från just Marocko tidigare? Dags att ändra på det. Du hittar det i cirka 50 butiker.

Skål och trevlig helg med nya viner och smakupplevelser i glaset!

 

Annons:

Producent: Bodegas Tobía

Ursprung: Rioja, Spanien

Druva: 70% viura, 12% tempranillo blanco, 10% maturana blanco och 8% malvasia

Kuriosa: Rioja är egentligen en stor rödvinsregion, men efterfrågan på områdets vita viner växer. Med all rätt. De är spännande, personliga och görs i regel på lokala druvor. De tillåtna druvorna för vitt vin är viura, garnacha blanca, maturana blanca, tempranillo blanco, malvasia, verdejo, turruntés (som även kallas albillo mayor) sauvignon blanc och chardonnay.

I just detta vin hittar vi fyra intressanta druvor, där viura dominerar – det är också den mest odlade gröna druvan i Rioja.

Bodegas Tobia är en ung producent, som grundades 1994. Bodegan ligger i de norra delarna som kallas Rioja Alta och de gör vin från hela 150 hektar, utspridda över regionen. Detta vita vin har lagrats några månader på amerikanska ekfat, vilket bidrar med nötiga och rostade toner. I vinet hittar vi också gröna äpplen, gula päron, apelsin och söta kryddor.

Prova till en gryta med kyckling och curry, halstrad lax med tzatziki, en krämig fisksoppa eller något mer spanskt som paella och grillad chorizo.

 

Producent: Alain Graillot

Ursprung: Marocko

Druva: 100 % syrah

Kuriosa: Alain Graillot är en erkänd producent i Rhonedalen, Frankrike. Under en cykeltur i Marocko träffade han på ägarna till en vingård i landet. Det blev starten på deras samarbete, där man enbart fokuserar på druvan syrah. Namnet ”Syrocco” blev därför en passande ordlek på Marocko och syrah. Och dessutom är ”sirocco” namnet på en vind som sveper in i Marocko.

Vinfirman som Alain arbetar med heter Thalvin, den äldsta i landet. De ligger vid kusten och på höga höjder, som bidrar med svalkande vindar till vingårdarna.

Det är en riktigt trevlig syrah med druvtypiska dofter och smaker. Vi bjuds på nymald peppar, plommon, anis, lagerblad och färska örter.

En fint höstvin till en gryta med lamm och lagerblad, eller ugnsrostad kyckling med rotfrukter och granatäpple. Eller kanske mat inspirerad av Marocko, som grillade kryddiga nötfärsbiffar och en sallad med couscous, mynta, torkad frukt och söta kryddor som kanel och kardemumma.

Annons:

Här finns mer att läsa om