Annons:

Topplista: glögg!

Det är bara en dryg vecka kvar till första advent. Har du bakat lussebullarna, pepparkakorna och fixat med din glögg?

Hinner du inte baka, tycker jag att du i alla fall ska se till att ha några flaskor glögg hemma. Doften av glögg ger oss både julstämning och värme. Den varan behöver vi extra mycket av nu när den första snön har börjat falla.

Vi på DryckesListan har provat all glögg som finns tillgänglig på Systembolaget. Nya tips dyker upp under november och december månad.

Tina upp med vår jullista.

 

Varumärke: Tegnér & Son 

Ursprung: Sverige

Kuriosa: Varumärket Tegnér & Son har vuxit stadigt under åren. Det började med en glöggsort under serien Tegnér & Son. Numera finns punsch, cognac och snaps med i sortimentet.

Namnet Tegnér & Son kommer från en Sveriges äldsta vinhandlarfamilj, som fortfarande är verksamma. Den första glöggen kom ut 2011.

Namnet Wilcken är en hyllning till en av kompanjonerna till familjen Tegnér. Han var med från början och fick redan under 1880-talet ge namnet på en glögg.

Wilckens minne lever vidare i denna smakrika och fylliga sort som är gjord på ekologiskt vin från Italien.

En bra vintervärmare. Servera gärna till chokladdoppade fikon och katrinplommon fylla med mandelmassa.

Hemsida: https://www.galatea.se/varumarke/tegner-son/

 

Annons:

Varumärke: Dufvenkrooks 

Ursprung: Sverige

Kuriosa: ”Lokalt och småskaligt producerad dryck. Drycken är producerad i liten skala på ett hantverksmässigt sätt och finns i butikerna närmast producenten. Drycken går att beställa till övriga butiker.” 

Så står det på Systembolagets hemsida. Det innebär att vi bara hittar denna speciella hjortronglögg i närheten av var den produceras. I detta fall i Allingsås, Herrljunga och Kungsängen. Beställning till din lokala butik fungerar dock som vanligt.

De första glöggsorterna från Dufvenkrooks kom ut 1998. Målet var att göra en lite friskare glöggsort, men mindre sötma och lika mycket smak. Stilen var välkommen och idag finns den vanliga röda vinglöggen på hyllorna.

Som många glöggproducenter gör de andra julinspirerade drycker, som glögg spetsad med cognac och även en ren akvavit.

De vita glöggsorterna smakar minst lika bra kalla – om inte bättre. Prova att servera den kyld, gärna med några isbitar och kanske en skiva apelsin. Eller som en fördrink med mousserande vin.

Hemsida: http://dufvenkrooks.se

 

Varumärke: Goder Aftonglögg

Ursprung: Sverige

Kuriosa: Goder Aftonglögg som varumärke är svenskt, men innehållet till själva vinglöggen kommer från ekologiska vingårdar i Europa. Detta är en hederlig och traditionellt kryddad glögg. Samtliga produkter från Goder Afton är ekologiska.

Goder Afton har bara funnits på hyllorna i några år, men den har redan hamnat i gott sällskap med klassikerna som Blossa och Dufvenkrooks. I sortimentet finns även vit glögg. Detta är en god och genuin glögg utan konstigheter. Servera till lussekatter och gärna pepparkakor med mögelost.

Hemsida: http://goderafton.se

Annons:

Här finns mer att läsa om