Annons:

Topplista: Inhemska druvor i Europa 

Äntligen nyheter i det fasta sortimentet. Och äntligen höst - tror jag många tycker efter denna långa och heta sommar. För den som villa hålla kvar sommarkänslan, kan man göra det genom vinet. 

Idag ska vi kika närmare på två lite udda viner som ligger på hyllorna sedan 1 september. Det vita kommer från Grekland och det röda har tagit sig hit från Kanarieöarna – japp, man kan göra vin där också. 

Producent: Kir-Yianni 

Ursprung: Makedonien, Grekland

Druva: 100 % assyrtiko 

Kuriosa: Grekland är bara retsina och fetaost. Njae, inte bara. Visst kan du dricka retsina när du är på plats och fetaost har ett naturligt inslag i många rätter. Men det är lite som att säga att Sverige har isbjörnar på gatorna och att vi bara dricker snaps. Tack och lov stämmer inte det heller och tack och lov har Grekland både spännande mat och dryck att erbjuda. 

honung, ost, grillad purjolök.

Som denna assyrtiko till exempel. Det är en av landets många inhemska druvor. Just assyrtiko kommer ursprungligen från ön Santorini. Ni vet den där vackra vita ön som syns flitigt i sociala medier. Där ligger merparten av landets odlingar av assyrtiko. Spenderar ni semestern där, går det alltså utmärkt att kombinera soliga dagar vid stranden med ett besök på några av alla vingårdar.

Kir-Yianni Assyrtiko kommer däremot från inlandet i Makedonien, där Thessaloniki är huvudort. Grekland. Assyrtiko odlas  inte uteslutande på Santorini. Kir-Yianni är ett familjeföretag i nordvästra Grekland som varit igång sedan 1997. De fokuserar i huvudsak på Greklands egna druvor och gör många intressanta viner på den blå xinomavro bland annat. 

Men de lyckas bra på den vita fronten också. Denna assyrtiko är stram, krispig och fylld med citrus, nymald peppar och krossade stenar. Väldigt gott till alla typer av skaldjur, grillad vit fisk och gärna grytor med fisk och varför inte en sallad med fetaost eller halloumi. 

 

Annons:

Producent: Suertes del Marques

Ursprung: Valle de la Orotava, Teneriffa

Druva: Listán negro och tintilla.

Kuriosa: Teneriffa är den största och mest befolkande av alla öar i ögruppen och regionen Kanarieöarna. För den som har spenderat semester där, har kanske inte vin varit i fokus. Men ögruppen har faktiskt mycket spännande att erbjuda i vinform. Som inhemska druvor som fått växa på vulkaniska jordar till exempel. Som en bonus har de aldrig haft några problem med vinlusen.

Vinlusen, även kallad phylloxera, kom till Europa från USA under 1860-talet. Den slog ut en stor del av Europas vingårdar, vilket var förödande för alla vinbönder och producenter. De amerikanska vinstockarna var tack och lov immuna mot lusen och därför kunde man ympa (en slags växtförädling där man planterar in en del av en växt i annan sort) in druvsorter från Europa på vinrankorna från USA.

Kanarieöarna har som sagt skrivet varit helt förskonande från otäcka löss och har därför kvar många av sina gamla vinstockar och lokala druvor. En av dem är listan negro som vi hittar i detta vin. Hur smakar den då? Enklast är så klart att köpa en egen flaska och prova! Räkna med ett personligt och häftig vin med toner av rökiga stenar, apelsinskal, röda syrliga bär, en hel del sälta, färska örter och friska tanniner. Annorlunda och läckert! Prova till helstekt kyckling med rostade rotfrukter, paella, grillad chorizo eller karré med mojo rojo, en paprikasås från öarna.

Annons:

Här finns mer att läsa om