Annons:

Topplista: kraft och smak!

Det är mycket som blir lättare på sommaren. Kläderna, sinnet. Maten, livet och även vinerna. Sallader, färska frukter och vår goda färskpotatis fyller och förgyller måltiderna. Tunga grytor, långkok och mastiga viner känns långt bort. Som det ska vara. Läs om vår topplista.

Men visst kan det vara gott med ett lite rikare och fylligare vin ändå? Ett vitt vin med fatkaraktär och mogen frukt som ändå funkar fint till sommarens mat. Eller ett kralligare rött till kvällens grillstund. Vi kan ju inte bara leva på salladsblad och vattenmelon. 

I vår vita respektive röda topp denna vecka, hittar vi just två sådana viner. Smakrika, fruktiga och fantastiskt goda. Båda ligger i fast sortiment. 

 

Producent: Domaine Roux

Ursprung: Bourgogne, Frankrike

Druva: 100 % chardonnay

Kuriosa: Bourgogne är komplext, komplicerat och helt unikt. Att bena ut alla småbyar med olika jordmåner och vinstilar är inte lätt. Det som däremot är enkelt att lägga på minnet är druvorna. Här odlas egentligen bara två druvor. Två av vinvärldens främsta; pinot noir och chardonnay.

Vinerna från Bourgogne är sällan särskilt billiga och efter flera tuffa år och små skördar har priserna tyvärr gått upp ännu mer. Då blir man glad när det trots allt går att hitta en sådant bra och välgjort vin för 149 kronor. För Les Murelles smakar mer än det kostar. Mycket mer.

Vi hittar gula plommon, grillad citron, vit persika, rostade fat och nötter och uppfriskande syror. Smakrikt, fylligt och samtidigt svalt och elegant. Servera i stora kupor till grillad kyckling och en sallad med riven parmesan. Ljust kött är heller inga problem för detta smarriga vin. Prova till grillad karré och salsa romesco – en krämig paprikasås från Spanien.

Halstrad lax och grillade grönsaker som sparris och knipplök blir ännu en ljuvlig kombo. För den som äter vegetariskt; servera till grillad halloumi och en kräm på vita bönor och rostade fröer och nötter.

 

Annons:

Producent: Bodegas Aster

Ursprung: Ribera del Duero, Spanien

Druva: 100 % tinta del pais

Kuriosa: Bodegas Aster ingår i en stor vingrupp; Grupo La Rioja Alta. De startade sin bana i Rioja i slutet på 1800-talet och är fortfarande verksam, i alla högsta grad. Utöver ägorna i Rioja äger de idag vingårdar i bland annat Rias Baixas och Ribera del Duero, där Bodegas Aster ligger.

Huvuddruvan i Ribera del Duero heter tinta del pais, som faktiskt är densamma som tempranillo. Den viktigaste blå druvan i Rioja och fler andra delar i Spanien. I Ribera blir vinerna generellt mer kraftfulla än i Rioja – perfekta grillviner med andra ord!

Ribera 1 One ger alltid mycket smak och valuta för sina 99 riksdaler. Du kan lagra vinet i flera år, om du har tålamod. Annars tycker det ska korkas upp till grillat nötkött eller lamm som legat till sig på en örtmarinad. Lammkorv och en sallad på färskpotatis kanske? En hemgjord hamburgare på högrev vore också kanongott till.

Häll upp, dofta och smaka. I glaset finner vi körsbär, plommon, torkade örter, kaffebönor och rostade fat. Packat med både kraft och smak, precis så som vill ha det.

Annons:

Här finns mer att läsa om