Annons:

Topplista: nya bubblor

Nyårsafton närmar sig och innan dess ska vi bocka andra högtider som lucia och julafton och säkert en och annan julfest. Då behövs det bubbel!

Lägligt nog har det lanserats några nya mousserande viner i fast sortiment. De ska vi kika närmare på idag. I listan ligger också en Crémant från Bourgogne, som går att lagra i flera år.

Häng med och smaka!

Producent: Albert Besombes

Ursprung: Vouvray, Loiredalen i Frankrike

Druva: 100 % chenin blanc

Kuriosa: Chenin blanc är en mångsidig druva. Den kan vara knastertorr. Fyllig eller stram. Söt eller mousserande som i denna tappning. Philippe Deval är dessutom gjord på champagnemetoden, alltså med en andra jäsning på flaska. Metoden bidrar till mer komplexitet och djup i vinet.

Ett trevlig tillskott i fast sortiment, som finns i över 200 butiker. Doften och smaken är inbjudande; persikor och aprikoser blandas med gula äpplen och pigga syror.

Funkar finfint till julbordets laxsorter och kallskuret. Vill du hellre spara den till nyår? Prova till toast med skaldjursröra eller en klassisk skaldjurscocktail.

 

Annons:

Producent: Castell d’Age 

Ursprung: Penedes, Spanien

Druva: 40% xarel-lo, 40% macabeu, 10% parellada och 10% chardonnay. 

Kuriosa: Det står ekologiskt på Systembolagets hemsida, fast Castell d’Age är mer än så. De jobbar även biodynamiskt. Läs mer om biodynamisk vinodling nedan.

Cava görs enligt den traditionella metoden, även kallad champagnemetoden. Castell d’Age drivs av bara kvinnor och Aurelia var farmorn i familjen. Hon har fått sätta namn på detta friska och helt torra vin. Brut Nature står för naturligt torrt, man har alltså inte tillsatt någon dosage.

En perfekt aperitif, som skakar igång smaklökarna med sin syra, mineralitet och pigga citrus. Servera till salta chips med löjrom, ostron eller en räkfrossa med aioli.

Cavan finns i cirka 80 butiker.

 

Producent: Clotilde Davenne

Ursprung: Bourgogne, Frankrike

Druva: 60 % pinot noir och 40 % chardonnay

Kuriosa: Clotilde var nyligen på besök i Sverige, då det är en viktig marknad för henne. Vi svenskar gillar helt enkelt hennes viner. Så pass mycket att det har dykt upp ett till mousserande i beställningssortimentet. Det är samma vin, fast årgången är 2006 – det första året som Clotilde producerade detta bubbel.

Beställningsnummer 72943, 199 kronor. 

De 11 åren har format om smakerna, från krispig citrus och skalbeska till nötter, aprikos, persika och en rund, krämig eftersmak. Coolt, kul och kalasgott.

Vårt tips ligger däremot i fast sortiment, i nästan 150 butiker och är lika gott det också. Produktionen ligger idag på cirka 100.000 flaskor om året. Vi kan anta att en stor del landar i Sverige. Poppa till en avocado fylld med skagen – lite retro så där – eller till alla typer av skaldjur med rostat bröd och majonäs. Köp en extra flaska eller två och våga lagra i några år. Clotildes viner klarar det.

Annons:

Här finns mer att läsa om