Annons:

Topplista: nyheter i fast sortiment

Äntligen nya drycker i fast sortiment! Visste du att sortimentet fylls på fyra gånger om året? Eftersom det är sommar och sol, är dryckerna anpassade efter säsongen. Mer uppfriskande vitt, lättare röda och även rött med mycket frukt och kraft till alla timmar vid grillen. 

Låt oss komponera en skön sommarmiddag, med några av de nya vinerna. Fast krångla inte till för det mycket, solen och värmen gör halva middagen. Dryckeslistan hjälper gärna till. Det ska vara gott och kul med vin. 

Bubbel är den bästa aptitretaren och aperitifen. Och bara ljudet när man skjuter av korken från en flaska mousserande vin; det är ett härlig ljud!  Goda tillbehör är lättsaltade chips, i all sin enkelhet. Rostade nötter, kanske några oliver eller canapeér med räkor. Vi måste spara på aptiten – vi har två viner och flera rätter kvar.

Vin nummer två tar vi till förrätten, som vi gärna kombinerar med en skagenröra. Kall mat är den bästa på sommaren, så prova också till rökta räkor med en god aioli. Kallrökt lax och en syrlig potatissallad är också god sommarmat och en fin förrätt med ett glas sval Muscadet.

Dags för rött och gärna något grillat – svenskens främsta sommarhobby. De mest kraftfulla och tunga vinerna sparar vi till hösten, grytorna och långkoken.

Nu längtar vi istället efter ljust kött, grillad kyckling och korv med hög kötthalt och örter. Det blir en fin kombo till detta flörtiga röda från Sicilien. Tillbehör som grillade grönsaker, mojo rojo, tzatziki och grekisk sallad blir pricken över i. Eller den fylliga sicilianska grönsaksröran caponata, gjord på aubergine, kapris och russin bland annat. Smarrigt!

Smaklig spis och skål!

 

Producent: Gardo Morris Wines

Ursprung: Nya Zeeland

Druva: 50 % chardonnay och 50 % pinot noir

Kuriosa: Gardo Morris är faktiskt ett svenskägt vinhus, som ligger på Nya Zeeland. Namnet kommer från de två ägarna som träffas på Nya Zeeland, där både kärlek och ett vineri uppstod. Frida Gardå och Ben Morris bor i Sverige men spenderar så klart mycket tid på resande fot och bland sina vingårdar. De producerar vitt, rött och sött vin och framför allt mousserande vin enligt champagnemetoden.

 

Annons:

Producent: Ollivier Pere et Fils

Ursprung: Loiredalen, Frankrike

Druva: Melon de bourgogne 

Kuriosa: Druvan melon de bourgogne smakar inte ett dugg melon. Stilen är raka motsatsen; stram, krispig, syradriven, rökig och citrusfylld. Den odlas i området Muscadet i Loiredalen, Frankrike. En av de bästa druvorna till ostron, skaldjur och fina fiskrätter. En bra törstsläckare i sommar.

 

Producent: Terre di Giurfo Srl 

Ursprung: Sicilien

Druva: 100 % frappato

På tallriken: Frappato odlas nästan uteslutande på Sicilien. Studier har gjorts på druvan, som pekar på ett den är släkt med sangiovese – den viktiga blå druvan i Toscana bland annat. Och visst finns det likheter, som hög syra, röda syrliga bär, friska tanniner och lockande, flörtiga syror. Ett perfekt sommarvin, som ska serveras svalt i stora kupor.

Annons:

Här finns mer att läsa om