Annons:

Topplista: nyheter i fast sortiment

Vi fortsätter att kolla in det nya fasta sortimentet. Det blir inte påfyllning igen förrän i mars, så passa på att testa de goda nyheterna nu pod vår topplista.

Fast sortiment utökas fyra gånger om året. Lanseringarna är anpassade efter säsong. Vår och sommar bjuder på fler vita viner och rött till grillen. Släppet i december var mer inriktat på fylliga röda viner och mörk öl till vädret och julen. Eftersom det är vinter fortsätter DryckesListan.se på det röda, värmande spåret med vår topplista.

Veckans röda lista innehåller flera nyheter, från klassiskt ursprung som Italien och Portugal. Redo att provsmaka?

 

Producent: Tenuta del Meriggio di Bruno Pizza

Ursprung: Kampanien, Italien

Druva: 100 % aglianico

Kuriosa: Aglianico är en historisk druva. Den härstammar ursprungligen från Grekland, där den hette ”hellenicum” – ordet för ”grekiskt. Det var alltså grekerna som tog med sig aglianico och flera andra druvor till Italien en gång i tiden. Namnet blev mer italienskt med tiden och har anpassat sig fint till Italiens södra regioner.

Aglianico är rätt tuff i sin ungdom och kan behöva en tids lagring. Plommon, körsbär, röda syrliga bär, örter, ceder och tanniner är smaker vi kan räkna med när vinet hamnar i glasen. Drick till lammlägg, långkok, ossu buco och örtspäckad salsicca.

 

Annons:

Producent: Morisfarms

Ursprung: Toscana, Italien

Druva: Sangiovese och några skvättar cabernet sauvignon och merlot

Kuriosa: Sangiovese odlas i nästan hela Italien och den dominerar helt i Toscana. Där byter den namn beroende på distrikt. I Scansano, som ligger nära kusten, kallas den för morellino. Ett namn som troligtvis härstammar från morello, italienska för det ”lilla körsbäret”.

Körsbär är ett karaktäristiskt för sangiovese. Mandlar, körsbärskärnor, lingon, granatäpplen och friska örter är också kännetecken för denna matvänliga druva. Syran vill gärna sätta tänderna i en maträtt med tomatsås till exempel. Syran i maten tar nämligen ut syran i vinet och gör att det upplevs runt och fruktigt istället.

Servera morellino med pasta med tomatsås, hemgjord pizza, lasagne eller en köttbit med ratatouille.

 

Producent: Enoport-Producao de Bebidas

Ursprung: Tejo, Portugal

Druva: Cabernet sauvignon och touriga nacional

Kuriosa: Touriga nacional anses vara en av Portugals främsta druvor. Den odlas över hela landet, men kommer ursprungligen från norr. I Douro hamnar den framför allt i portviner. Här får vi prova en helt torr variant på druvan.

Regionen Tejo, som tidigare gick under namnet Ribatejo, ligger norr om Lissabon. Namnet kommer från floden Rio Tejo som slingrar sig igenom landskapet.

Rabisco är fyllt med röda bär, plommon, svarta vinbär, varma medelhavsörter och bra syror. Är du trött på julmaten, så är detta en bra vän till hamburgare, biff rydberg, pytt i panna och lammbiffar.

Annons:

Här finns mer att läsa om