Annons:

Topplista: rött vin från Argentina och Chile

De två största vinproducerande länderna i Sydamerika - Chile och Argentina - vad har de gemensamt? Och vad skiljer dem åt? Läs om rött vin från Argentina och Chile.

Rött vin från Argentina och Chile

Vi börjar i Argentina som är den största vinproducenten i Sydamerika. Det är även världens femte största producent om man ser till liter vin. Storleken på landet gör att det finns flerta olika klimatzoner där, som i sin tur bidrar med en stor mångfald av viner. 

I svala Patagonia som ligger längst söderut, trivs framför allt druvor som pinot noir, chardonnay och sauvignon blanc. 

Längst norrut hittar vi området Salta, där några av vinvärldens högst belägna vingårdar finns. På höjder om 3000 meter över havet är druvor planterade, framför allt av sorterna torrontes, malbec och syrah. 

På tal om malbec, druvan som är Argentinas signum. Den är inte argentinsk från början, utan kommer ursprungligen från Bordeaux i Frankrike. Druvan landade i Argentina på 1800-talet och har visat att den trivs mycket bra i landet. Hur smakar malbec då? Viol, jordgubbar och plommon ingår ofta i glasets aromer, tillsammans med friska syror, bra struktur och med en tids mognad brukar toner av tobak och örter träda fram.

Perfekta viner att skölja ner stora stekar med. Och det är precis vad man gör i Argentina, där asado – grillfest – är en trevlig och social sammankomst där vinet och köttet flödar. 

 

Annons:

Producent: Bodegas Felix Lavaque

Ursprung: Salta, norra Argentina

Druva: 100 % malbec

Quara Malbec är ett värmande och koncentrerat vintervin, fyllt med plommon, vildhallon, mogna jordgubbar och söta kryddor som anis och lagerblad.

Ljuvligt till en fin köttbit med den argentiska röran chimichurri och rostad sötpotatis, eller en rejäl vintergrill med korvar och kött.

 

Chile är Argentinas långsmala granne, som ligger längs med Stilla Havet. Redan under 1500-talet anlände druvor dit, tack vare katolska präster och kolonisatörer från Europa.

Chiles vinnäring är unik på många sätt. Under 1860-talet härjade vinlusen – phylloxera – som värst i Europa och förstörde merparten av alla vingårdar. Lusen tog sig däremot inte över till Chile och vinindustrin kunde därför ta ordentlig fart i landet.

Tack vare det och optimala förutsättningar vad gäller klimat, har Chile idag fina och hälsosamma vingårdar där man kan odla ekologiskt och satsa på hållbarhet i hela produktionsledet.

Precis som grannlandet har man flera klimatzoner och överlag ett torrt klimat, som också drar ner risken för olika skadeangrepp.

Landet hamnar på sjätte plats, när det kommer till världens totala vinproduktion. Den mest odlade druvan är cabernet sauvignon på den röda sidan. Vill man dricka vitt vin, finns det många fina exemplar på sauvignon blanc och chardonnay, som är de mest odlade gröna druvorna.

Producent: Viñedos Emiliana

Ursprung: Rapel, söder om huvudstaden Santiago

Druva: 70% cabernet sauvignon och 30% malbec .

Viñedos Emiliana är en stor och viktig spelare i Chile, som alltid har jobbat med miljön och hållbarhet i fokus. Detta vin är både ekologiskt och veganvänligt.

Novas kombinerar landets mest odlade druva, cabernet sauvignon, med malbec som alltså inte enbart finns i Argentina. Resultatet blir en snygg och balanserad blend, som bjuder oss på röda och svarta vinbär, plommon, vilda hallon och läskande syror. Kött och grytor står på menyn, gärna viltkött eller kanske en chili con carne.

Annons:

Här finns mer att läsa om