Annons:

Topplista: rött till grytan och vitt till fisken

Det är dags att ta en kik i våra topplistor igen. Denna vecka lyfter vi fram ett fint rött höstvin som ligger i fast sortiment, samt ett vitt som kom som ett tillfälligt litet släpp i september.

Det finns ingen tvekan längre – hösten är här. I vinets värld betyder det att rödviner har sin tid. En tid för långkok och rejäl, värmande mat. Men också en tid då fisken och skaldjuren är som bäst. Skaldjuren trivs helt enkelt bättre i svalare vatten. Så passa på att njuta av färska räkor, kräftor och pinfärska fiskar. På Sjömatsfrämjandet hittar ni mer (mat)nyttig info om fisksorter, mängder av goda recept och vad sjömaten innehåller. 

http://sjomatsframjandet.se

Till skaldjur och de flesta fiskar passar det bäst med vita viner. Som till exempel en sval riesling, chardonnay eller ett torrt mousserande vin. Tipset i vår lista är en svalodlad chardonnay som kommer från Chile. 

 

Producent: Pandolfi Price

Ursprung: Valle del Itata, Chile

Druva: 100 % chardonnay

Kuriosa: Valle del Itata är en så kallat cool-climate område. Här har tidigare planterats många gamla historiska druvor som pais, carignan och muscat de alexandria. På senare tid har odlare börjat upptäcka den fina potentialen med detta distrikt har och börjat odla mer klassiska druvor som chardonnay och pinot noir.

Larkün Chardonnay är en stram och frisk chardonnay med smaker som gröna äpplen, citron, vit persika och mineral. Grymt gott till färska räkor med en god aioli eller pocherad vit fisk med brynt smör och kokt potatis.

Denna chardonnay lanserades den 21/9 i ett parti med småsläpp. Vinet finns fortfarande kvar i flertalet butiker, men det gäller alltså att slå till medan det finns kvar på hyllorna. När det är slutsålt – då är det med andra helt slut.

 

Annons:

Producent: Fernández Rivera

Ursprung: Castilla y León, norra Spanien

Druva: 100 % tina de pais/tempranillo

Kuriosa: Tinta de pais är bara en av alla synonymer på druvan tempranillo. Här får ni ett gäng till: tinto fino, ull de llebre, tinto de madrid och cencibel. När druvan befinner sig i Portugal går den under namnen tinta aragones och tinta roriz.

Detta borde bli ett av höstens och vinterns favoriter. Ett välkomnande rött fyllt med kraft, bra strävhet och frukt i form av plommon, skogsbär som mixats med örter, ceder och rostat kaffe. Perfekt till grytor med högrev, söndagssteken med gräddsås och gelé, eller smakrik spansk gryta med chorizo. Svamp och rostade rotfrukter är goda tillbehör. Vinet går dessutom att lagra i några år, så bunkra och korka upp till sommarens grillkvällar och kommande kalla vintrar.

Castilla y León, eller Kastilien-Leon, är Spaniens största autonoma område som ligger i landets nordvästra delar. Här ligger flera kända provinser och städer som Burgos, Salamanca och Valladolid bland annat. Valladolid är huvudorten för ett annat känt vindistrikt i Spanien; Ribera del Duero.

Ni hittar Dehesa La Granja i över 225 butiker. Totalt finns det 440 Systembolagsbutiker runt om i landet.

Annons:

Här finns mer att läsa om