Annons:

Topplista: tre röda till julmaten

Det är mindre än tre veckor kvar till julafton och vi är säkert många som har smugit igång med julmaten och kanske redan har bockat av ett julbord med jobbet. Men vad dricker du till? Läs vår Topplista.

Topplista

Visst är det härligt med ett stort julbord där allt finns. Från sillar till grisfötter, dopp i grytan och långkål. Fast bäst är julbordet hemma med familjen, där du väljer dina favoriter. Jag hoppar mer än gärna över grisfötterna och siktar istället in mig på julskinkan, köttbullarna och kål i alla former.

I glaset då? Vin så klart! Nubbe och öl är inte för alla. Och vin passar utmärkt till många av rätterna på julbordet. Satsa på vita friska viner, gärna med lite sötma, till laxrätterna, det kallskurna, patéerna och även till sillen. 

Till skinkan och revbensspjällen passar det bäst med ett fräscht rött av det lite lättare och svalare slaget. Som våra tips nedan. 

Vinerna har precis lanserats i det fasta sortimentet den 1 december. 

 

Producent: Weingut Weninger

Ursprung: Ungern

Druva: kékfrankos och merlot

Kuriosa: kékfrankos är en blå druva med många namn och odlingsplatser. I Österrike går den under namnet blaufränkisch och i grannlandet Tyskland kallas den för lemberger.

Kék är ordet för ”blå” på ungerska, därav namnet kékfrankos. Stilmässigt känns den igen, var den än växer. Söta kryddor, peppar, anis och saftiga skogsbär är typiskt för druvan.

Sopron, som är en blend på kékfrankos och merlot, blir en fin matchning till julskinkan, köttbullarna och prinskorvarna. Och mycket mer. Servera den helst källarsval i stora kupor så att alla saftiga bär och örter kan komma fram.

Sopron finns i nästan 90 butiker.

 

Annons:

Producent: De Haan Altés

Ursprung: Terra Alta, Katalonien

Druva: 85% garnacha, 12% garnacha peluda och 3% cariñena.

Kuriosa: Terra Alta som ligger i sydöstra Katalonien är hemland för druvan garnacha. I detta området finns alla typer av garnacha som vit, röd och även luden (?) som heter garnacha peluda. Den ludna varianten har ett slags ludd under sina blad och ger viner med lite lägre alkoholhalt och mindre färg än den icke-ludna sorten.

Herencia Altés vinner också på att serveras svalt, helst i bourgognekupor. Kombinera den saftiga jordgubbsfrukten och örterna till ljummen julskinka – gärna på knäckebröd med sötkryddig senap. En vinnande kombo blir också prinskorv och rödkål.

Du hittar denna garnacha i cirka 240 butiker.

 

Producent: Domaine Mazurd

Ursprung: Södra Rhonedalen, Frankrike

Druva: 60% grenache, 30% syrah och 10% carignan.

Kuriosa: I södra Rhonedalen är det framför allt grenache som dominerar. Den finns bland annat i  det kända vinet från Chateauneuf-du-pape. Fast det finns många viner som görs på samma druvor och i samma stil som de dyrare Chateauneuf-du-pape-vinerna. Leta efter vinerna från Lirac, Gigondas och Vacqueyras till exempel. Eller bara en trevlig Cote-du-Rhone, som denna.

Färska örter, viol, plommon och peppar möter oss i glaset. Ett perfekt vin till vinterns mustiga grytor och rätter med mycket örter. Men också till julbordets alla smaker och kryddningar. Köttbullar till exempel och varför inte saftiga revbensspjäll?

Vinet finns i över 140 butiker

Annons:

Här finns mer att läsa om