Annons:

Sofias topplista: två vita till källaren

Två vita viner för runt en hundring som kan lagras - går det att hitta? Absolut. Många viner är visserligen drickbara direkt när de lanseras. Men ibland lönar det sig att ha lite tid och tålamod. Med åren kan ett vin som från början var blygsamt och tillbakadraget, öppna upp sig och bjussa på bredare, fylligare frukt och mer avrundade syror. Läs Sofias topplista.

Sofias topplista

Fast allt går inte att lagra. Eller snarare; alla viner vinner inte på att lagras. Särskilt lite enklare och billigare vardagsviner – de ska drickas här och nu. Går man däremot upp ett snäpp på prispallen och rör sig omkring 100 kronor och någon tjuga till; då kan det hända grejer. 

Veckans två vininvesteringar kostar lika mycket, eller lite, och ligger i beställningssortimentet. Beställ hem några flaskor, kanske en hel låda och dela med vinvännen eller grannen (eller bara dig själv). Självklart går det att njuta av dem bums – men kom ihåg att tålamod är en dygd. Även när det kommer till vin. 

 

Annons:

Producent: Monte del Fra

Ursprung: Venetien, norra Italien

Druva: 40% garganega, 10% chardonnay, 10% cortese, 15% incrocio manzoni, 20% trebbiano toscano, 5% tocai friulano, malvasia och riesling.

Kuriosa: ett vin knökat med druvor – åtta stycken närmare bestämt. Det kallar jag bra valuta för 129 kronor! Vinet kommer från ett relativt stort familjeföretag i Venetien, där framför allt Amarone har satt sin prägel och kändisskap på regionen. Monte del Fra gör så klart Amarone och andra röda viner också.

Men för dem var och är det lika viktigt att framställa ett välgjort och inte minst lagringsdugligt vitt vin. För extra djup och skjuts i smakerna har man låtit vinet ligga på sin jästfällning i flaskan i sex månader.

Årgång 2015 är fortfarande ung och kan sparas i åtminstone fem år. Producenten var på besök i Sverige nyligen och då fick vi chansen att vara med på en vertikalprovning – en provning där man går igenom samma vin fast i flera årgångar. Vi började med 2011 och avrundande med 2016, som är en yngling. En smakresa som bjöd på gula frukter som persika, nektarin, aprikos mixat med saffran (tänk lussebulle), torkat hö och massor av energi. Riktigt kul och riktigt gott.

Skölj ner med svamptoast, ravioli med brynt smör och salvia, en saffransstinn skaldjurssoppa och även lax i olika former. Men först – lagra.

 

Producent: Edetaria

Ursprung: Katalonien, Spanien

Druva: 70 % garnacha blanca och 30 % viognier

Kuriosa: Edetaria är producenten som fokuserar på framför allt garnacha i olika former. I området Terra Alta, där deras vingårdar ligger, finns det flera typer av garnacha. Röd så klart men också vit. Här har man valt att ge den lite extra aromer och frukt från den blommiga druvan viognier.

Just nu är det årgång 2016 som är aktuell i sortimentet. Det är fortfarande rätt stramt, med friska och mineralmättande drag av rostade hasselnötter, vita blommor och havssalt i eftersmaken. En del av vinet har lagrats en kortade på franska ekfat, undertiden som resterande gyllene droppar har legat på sin jästfällning.

Med tiden kommer aromerna bli tydligare och djupare. Fler nötter, blommigare och mer gula stenfrukter. Mer av allt, men fortfarande lika uppfriskande, stiligt och rent. Köp en låda och drick under de kommande fem åren till paella, grillad vit fisk, grytor med ljust kött och ugnsrostad kyckling.

Annons:

Här finns mer att läsa om