Annons:

Topplista: värmande rött vin från Frankrike

Priset till årets fattigaste dag gick i år till den 24 januari. Alltså igår. Det måste innebära att idag - den 25 januari - är så mycket bättre. Äntligen har det rasslat in pengar på lönekontot och framtiden ser genast lite ljusare ut. Varför inte fira med rött vin från Frankrike? 

Jag tycker vi firar med något rött, värmande och kryddigt. Vintern och kylan är inte över bara för att årets fattigaste dag är avbockad. I vår röda topplista denna vecka har vi rött vin från Frankrike. Några av dem är fyllda med dofter och smaker av garrigue – smakrika örtkryddor i medelhavsområdet som rosmarin, timjan, mynta och lavendel bland annat. Dessa viner passar extra bra till fylliga grytor som innehåller samma typ av örter.

Vi har också en hederlig bordeaux, som inte kräver så mycket mer än en god köttbit, en krämig sås, pommes frites eller en gräddig potatisgratäng. Comfort food är vad vi behöver under vintermånaderna.

 

Producent: Ogier

Ursprung: Lirac, Frankrike

Druva: 60% grenache, 25% syrah, 10% mourvèdre och 5% cinsault.

Kuriosa: Distriktet Lirac ligger i södra Rhonedalen, inte långt ifrån kändisen Châteauneuf-du-Pape. Det finns många likheter mellan vinerna – men Lirac är alltid billigare och vinerna är ofta mer tillgängliga i sin ungdom.

Lirac de Chenaies är gjord på Rhonedalens klassiska druvor som grenache och syrah bland annat. De bidrar med varm och solmogen frukt och även garrigue. Det är typiska och välkända smaker från området. Och ytterst matvänliga smaker. Prova till sommarens örtmarinerande lamm som hamnar på grillen eller till vinterns gryta på högrev, rotfrukter och rejält med rosmarin.

 

Annons:

Producent: François Lurton

Ursprung: Languedoc-Roussillon, Frankrike

Druva: 50% syrah, 20% grenache, 20% carignan och 10% mourvèdre.

Kuriosa: Mas Janeil Le Petit Pas går även under namnet ”Åsnevinet” tack vare bilden på åsnan som pryder etiketten. Le Petit Pas betyder små steg på svenska. Kanske syftar det på den lilla åsnans, små men beslutsamma steg.

Åsnan har med sig ett välfyllt bagage. Vildhallon, plommon och mängder med örter som anis, lagerblad och rosmarin. Ännu ett varmt och mulligt vintervin att korka upp grytor, ragu med spagetti eller svensk husmanskost som kalops och tjälknöl med sås och potatis.

 

 

Producent: Vignobles Meynard

Ursprung: Bordeaux, Frankrike

Druva: 70% merlot och 30% cabernet franc.

Kuriosa: Vinerna från Bordeaux kostar i regel ett antal hundralappar.  Eller i många fall; flera tusenlappar. De kända slotten kommer alltid vara dyra, men letar vi oss utanför de mest kända distrikten kommer vi undan med kanske bara en hundralapp!

Hela fjorton druvsorter är tillåtna i Bordeaux, gröna som blå. På den blå sidan dominerar merlot, tillsammans med vännerna cabernet sauvignon, cabernet franc, malbec och petit verdot. Här får vi smaka på merlot som står för mjuk plommonfrukt medan cabernet franc är med rödbärig och syradriven. Ett utmärkt köttvin till grillat eller stekt kött med feta och salta tillbehör.

Annons:

Här finns mer att läsa om