Annons:

Spaning i Spanien

Que pasa? Spanska för ”vad händer?”. Que pasa i Spaniens vinvärld? Dryckeslistan har varit på en intressant föreläsning med vinprovning och tagit pulsen på spanska goda viner. 

En gång om året arrangeras Spanska Vindagen i Stockholm. Nytt för i år var även en extra dag för konsumenter. Under dagen fick de chansen att prata med producenter, importörer och prova spanska viner. Från sherry, till Cava, smakrika röda och friska vita viner i norr.

Dryckeslistan passade på att gå på en föreläsning, som hölls av Ferrán Centelles, en duktig sommelier och vinkritiker från Barcelona i Katalonien. Ämnet; trender i Spanien, olika vinstilar och vilka viner och druvor som är bra att hålla koll på.

Que pasa? Mycket! Ingen vinbonde eller vinmakare i Spanien står och stampar. 

  • Det poppar ständigt upp nya, små intressanta vingårdar. 
  • Det är mycket fokus på landets vita viner
  • Många vinhus söker sig till högt belägna vingårdar, för att få friskare och renare viner.
  • Många av vinerna får ligga extra länge på sin jästfällning för att få mer komplexitet och smak. 
  • Enskilda vingårdar – så kallade Single Vineyards och Estate Wines, börjar växa. Det innebär mer fokus på en särskild plats, inte enbart en region eller område.
  • Ekologiskt, biodynamiskt och även naturligt framställda viner – naturviner – blir mer och mer populärt.
  • Cariñena (mazuelo) och garnacha (grenache) är två trendiga blå druvor.
  • När det kommer till landets mousserande vin – Cava – väljer många producenter att lagra dem ännu länge än vad vinlagen säger. Nio månader är minimum för en Cava. Idag är det vanligare med en lagringstid på 24-36 månader. 

Vad ska vi dricka om vi vill hänga med då?

Gärna vitt vin. Spanien är inte bara ett rödvinsproducerande land. Leta efter de inhemska druvorna verdejo, viura, garnacha blanca, treixadura, godello och albariño.

Prova de svalodlade vinerna från höghöjdsvingårdar i Galicien i norra Spanien. Eller fräsch garnacha från bergen kring Madrid.

Ge Cava en ny chans. De är gjorda på samma vis som en Champagne.

 

Annons:

Tre vintips. Ett vitt, ett rött och en sherry. 

Astobiza 2016, nr 74855. 129 kr. Säljs i låda om 6. Köp och dela med grannen eller bästa vinvännen. Finns i beställningssortimentet. 

Astobiza är ett vin från Baskien, som kommer från området Arabako Txakolina. Txakoli blir därför också ett namn för vintypen. Typiskt för en txakoli är den höga syran och den krispiga frukten som består av lime, citron, gröna äpplen och mineraler. Ett uppiggande vin i vinter!

Regina Viarum Menciá 2016, nr 2797. 119 kr 

Menciá är en av Spaniens många egna druvor. Den odlas i norr, i regionen Galicien. Regina är ett praktexemplar på druvan och vinstilen, som är frisk och fylld med viol, plommon, örter, sten och sälta. Servera svalt till ljust kött, fågel och lamm med rosmarin.

Cuco Oloroso Dry, nr 8239. 89 kr

Sherry, bortglömt och alldeles för billigt. Här en helt torr variant med intensiva smaker av valnötter, torkad frukt, svamp och fikon. Till allt kallskuret, hårdostar och gärna en mustig svampsoppa.

Annons:

Här finns mer att läsa om