Annons:

Våga vitt från Bordeaux!

Vita viner från Bordeaux hamnar av naturliga skäl i skuggan av de världskända röda. Våga vitt från Bordeaux!

Bordeaux i sydvästra Frankrike är ett distrikt med ett rykte som förpliktigar. Det är Frankrikes största vinregion med 120 000 hektar vingårdar, mestadels planterade med blå druvor dock. Bordeaux introducerade begreppet klassificering redan 1855 (Napoleon III), och detta kategoriserade ligger fortsatt till grund för många kvalitetsbegrepp över hela vinvärlden. Det nordliga läget och närheten till Atlanten och Gironde ger ett minst sagt utmanande klimat för vinbönderna- och genererar vissa år legendariska viner. Bordeaux är väldigt flackt och fuktigt, vintrarna är en utmaning och sommaren bjuder extremt olika väder och växtperioder vilket är utmanande för att uppnå mogna druvor! Ett exempel på detta är 1991. Då ödelades 60 % av regionens vinodlingar på grund av frost. 1999 förstörde en våldsam hagelskur många hektar, bland annat. Regionens vita viner är ypperliga till de lokala skaldjuren och framställs på druvorna sauvignon blanc, sémillon och muscadelle.

Annons:

BORDEAUX-DRUVORNA:

Sémillon är den vanligaste gröna druvan i området och används till både torra och söta viner. Den ger låg syra men en härlig fyllighet och fruktkoncentration. Den blandas vanligtvis med sauvignon blanc som har hög syra för att få en bra balans. Sémillon är mycket mottaglig för den hett eftertraktade ädelrötan vilket gör den attraktiv för söta vita viner.

Sauvignon blanc ger örtiga, strama och aromatiska viner med hög syra och druvtypisk aromer av buxbom, krusbär, nässlor och svartvinbärsblad. Dess popularitet gör att den mer och mer används för druvrena torra vita viner. Druvan har sitt hemvist i Loire, och appellationerna Sancerre och Pouilly-Fumé.

Muscadelle har en blommig, aromatisk och druvig karaktär som påminner om muscat. Den trevliga men tydligt parfymerade och blommiga karaktären tar lätt överhanden. Den används därför i mindre mängd i både torra och söta viner.

Av tradition används ibland ekfat i vinifieringen av vit bordeaux. Dessa har ofta används tidigare och ger inte vansinnigt mycket ekfatskaraktär men bidrar istället till att vinet exponeras för luft under lagringen.

Nedan ett par härliga vita viner från Bordeaux att njuta i sommar. Väl kylda bara som de är. Eller i höst till skaldjuren. Eller precis närsomhelst. Våga vitt från Bordeaux!

2016 Chateau Bonnet 89:-
Artikelnummer 4151
Frankrike, Entre-Deux-Mer


Ett klassiskt vin från kunniga och ambitiösa vinmakaren André Lurton som alltid levererar. Förutom ett aktivt miljöarbete är Vignobles André Lurton kända för sina rena och ursprungstypiska viner. Detta är ett resultat av ett gediget kvalitetsarbete som André Lurton personligen bedrivit sedan han tog över ansvaret för firman för 60 år sedan.

Chateau Bonnet är friskt och stramt men med fin koncentration och mineralitet. Hög syra, saftiga toner av lime, kiwi, tomatkvist, nässlor och picklad citron. Ren och lång eftersmak. Servera väl kyld till pocherad fisk, hummersoppa, moules eller getost.

 

 


2016 Sauvignon Bordeaux, 99:-
Artikelnummer 4184,
Frankrike, Bordeaux


Krispigt vitt från annan duktig producent med snarlikt namn- François Lurton. Efter dryga 25 år i vinvärldens topp är François Lurton ständigt aktuell. François har bland annat arbetat hos champagnejätten Moët & Chandon. Att arbeta med vin var närmast självklart med tanke på pappa André – en levande vinlegend. Med pionjäranda och hårt arbete har François gjort succé med viner från Argentina, Chile, Spanien och Frankrike.

Detta är en riktig charmör med yppig gul frukt som gula plommon och äpplen, gula krusbär, färska gröna örter, citron och grön tomat. Njut kall till blomkålssallad med grön pesto, soltorkade tomater och balsamico, rödspätta, torsk, aborre eller till ostron, havskräftor samt inte minst till syrlig, krämig getost- gärna en chevré chaud! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annons:

Här finns mer att läsa om