Annons:

Vardagsmat och vardagsvin

Även om det inte är fest jämt så kan man piffa till vardagen med enkla medel. Det finns många viner som inte kostar skjortan och som är hur bra som helst- och dessutom passar till vardagsmenyn!
Balans. Något både vinmakare, bryggmästare och matkreatörer kämpar med att uppnå dagligen

Annons:

Balans. Något både vinmakare, bryggmästare och matkreatörer kämpar med att uppnå dagligen.

Vinerna måste ha balans mellan syra, alkohol, fyllighet och så vidare. Det kan tyckas enkel men är långt ifrån självklart och ibland en hopplös kamp mot vädrets makter. För mycket sol och värme, för lite mognad, hagel, regn, röta…..utmaningarna är många gånger stora för vinbonden.

Maten och vinet bör ju också finna balans och harmoni. Lätt mat lirar med ett lätt vin, krämigt och smöriga rätter med kraftfullare vin. Örtig mat kräver ett örtigt vin. Syrliga tillbehör önskar syra i vinet. Listan kan göras lång men detta att kombinera mat och vin är ofta mycket logiskt.

Ska man inmundiga något enkelt i matväg kanske inte vinet heller ska vara så komplicerat? Visst kan man piffa upp vardagen med gott vin men kanske ska man spara dyrgriparna i vinkällaren eller vinkylen till de får den inramning de förtjänar. Balans.

Jag har plockat ut lite favoriter bland mina vardagsviner. Både viner till höstens matiga sallader och till de mer rustika rätterna. Finessen är att de dessutom passar till väldigt mycket olika rätter.

Eftersom södra Frankrike bjuder på både struktur och solmagen frukt i sina viner har jag idag valt att hålla mig just här. Väl bekomme- vardagsmat och vardagsvin!

2016 Claude Val Blanc, 69:-
Artikelnummer 5552
Frankrike, Languedoc-Roussillon , VdP d’Oc

Otroligt användbart och gott vitt vin från soliga södra Frankrike. Här har man trots många soltimmar och hög sommartemperatur lyckats bibehålla en frisk syra i druvorna och sedermera i vinet, och samtidigt åstadkommit mogen, gul frukt. Vinet är ungt, har en frisk syra, är medelfylligt och bjuder på toner av gula plommon, galiamelon, nektarin, vit persika, mandel och solmagen citron. Detta vin kan med fördel njutas till räkmackan eller veritabla räkfrossan men matchar väl med en säsongsbetonad och matig sallad med gulbetor, pinjenötter och stekta kantareller. Jag har till och med serverat vinet till mina hemlagade köttbullar. Gott, saftigt och charmigt vin!

 

 

2017 Pierre Chavin Sauvignon Blanc Colombard Gros Manseng, 69:-
Artikelnummer 2297
Frankrike sydväst , Côtes de Gascogne IGP

Även här en charmig sydfransos, detta vin är dock lite örtigare i stilen. Druvorna är de för Gascogne så typiska sauvignon blanc, colombard och gros mansegg. Detta är ett ungt, aromatiskt och friskt vin med inslag av tomatkvist, vita krusbär, granny smith, svartvinbärsblad, nässlor och limezest. Njut till allsköns soppor, till getostsallad, till vitfisk med citronsås eller budgetalternativet fiskbullar eller queneller.

 

2016 La Galope Rosé, 79:-
Artikelnummer 2258
Frankrike sydväst , Côtes de Gascogne IGP

Rosévin har egenskaper som gör att det passar till mycket. Lite mitt emellan vitt och rött utan att bli ett mellanting. Rosévin står stadigt på egna ben! Färgen för även med sig en liten, men naggande god, taninnstruktur som är ljuvlig till mat. Denna godbit funkar som aperitif, till skaldjur, smörgås, kycklingsallad, lax med dillstuvad potatis och även lättare husmanskost som fiskgratäng eller stekt sill. Vinet är torrt men har flirtig bärighet och inslag av tranbär, smultron, skogshallon, rabarber och sydfransk garrigue- den lokala och väldoftande örtbuketten.

 

 

2017 Vinus Syrah Organic, 79:-
Artikelnummer 2702
Frankrike, Languedoc-Roussillon , VdP d’Oc

En karaktärsfull och ekologisk nyhet i Systembolagets fasta sortiment. Alkoholen ligger trots sol och värme på klädsamma 13,5 %. Pays d’Oc är Frankrikes största vinområde. Det sträcker sig från Pyrenéerna till Provence, och är ett samlingsnamn för flera vindistrikt i Languedoc-Roussillon. 60 procent av Vinus har lagrats sex månader på ekfat, hälften franska ekfat och hälften amerikanska. Resterande vin har lagrats sex månader på ståltank. Detta ger fin struktur och komplex smak i vinet. Dessa rara droppar ger oss solmogna mörka bär i form av björnbär, skogsbär, kråkbär, rålakrits, eneträ  viol, timjan och salvia. Saftig fin eftersmak. Njut till kalv i dill, kallops, lammlägg, vilt eller varför inte till hamburgaren.
2016 Alva, 79:-
Artikelnummer 2288
Frankrike, Costiéres de Nímes 
Lite eldigt och kryddigt vin med stort användningsområde. Vinet är ekocertifierat, ett plus. Druvorna är syrah, marselen och mourvedre. I glaset? Tätt och saftigt av solmogna björnbär, blåbärssoppa, mörk chokladpralin, peppar, färsk rosmarin och rostade kaffetoner. Mumma! Detta vin är superbt till fläskkarré, köttgryta, lasagne, kotletter eller varför inte en ostpaj med skogssvamp. 

Annons:

Här finns mer att läsa om