Annons:

Vegansk Mango Coconut Cheesecake

Bjud dina vänner på en klimatsmart, vacker och inte minst beroendeframkallande god Vegansk Mango Coconut Cheesecake!

Att ersätta gelatin i bakning kan för oss européer låta som en omöjlighet – men icke!
Idag erbjuder den svenska marknaden ett flertal växtbaserade produkter med stelningsegenskaper som alternativ till grissvål.

Ett av dessa är det så kallade agar agar, vilket dessutom är hela tio gånger mer koncentrerat än gelatin. Det innebär alltså att dess stelnande egenskap är betydligt mycket starkare än just gelatinets.
I Asien, där förtjockningsmedlet ursprungligen härstammar ifrån, har man använt sig av agar agar sedan många år tillbaka. Dess benämning bland djungeln av innehållsförteckningar är E406, vilket i första anblick kan få en att rynka på näsan.
Däremot är det så att man utvinner agar agar ur vissa typer av rödalger, och dessutom är det rikt på både mineraler samt fibrer.

Agar agar finner man vid baksektionen främst i mer välsorterade livsmedelsbutiker, men också online, i asiatiska livsmedelsbutiker samt mer välsorterade hälsokostbutiker.
Produkten säljs i två olika former vilket antingen är i fling- eller i pulverform.

Ersättningstabell att utgå ifrån

2 blad gelatin = 1 tsk gelatinpulver ≈ 8½ ml agar agar-flingor

2 blad gelatin = 1 tsk gelatinpulver ≈ 2⅔ ml agar agar-pulver

Med agar agar som ämne på dagens inlägg är det inte mer än rimligt att bjuda er på ett recept där ni själva kan se hur man använder produkten i praktiken.
Likt gelatinet bör det svälla/mjukna före dess att det, också likt gelatinet, kokas upp.

Recept Vegansk Mango Coconut Cheesecake

Annons:

Ca 10 personer och 24 cm i diameter

Cheesecake-fyllning

25.5 ml agar agar flakes
225 gram fryst mango
2 msk pressad lime
200 gram havrebaserad färskost
2 dl havrebaserad creme fraiche
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl växtbaserad vispgrädde

Mangoswirl

4.25 ml agar agar-flakes
225 gram fryst mango
1 msk florsocker
1 msk pressad lime

Kexbotten

8 grahamskex
2 dl kokosflingor
100 gram växtbaserat smör alternativt kokosolja

Gör såhär:

1. Kexbotten: Krossa grahamskex till smulor och blanda med kokosflingor. Smält fettet och rör jämt ner.

2. Tryck smulsmeten i botten på en form med löstagbara kanter och platta till ordentligt. Ställ i kylen.

3. Cheesecake-fyllning: Tina mango och sedan mixa den till en slät pure tillsammans med limejuice.
Tillsätt creme fraiche, färskost och florsocker och vispa samman till en jämn smet. Ta 2-3 dl av smeten och placera i en rymlig kastrull. Rör ner agar agar-flingorna och låt de stå och jäsa/mjukna i ca 10-15 minuter.
Koka sedan varsamt upp tills det att du märker att alla flingorna verkligen smält. Ta kastrullen från plattan och låt den svalna en aning.
Vänd därefter ner resten av cheesecake-fyllningen och rör om ordentligt.

4. Vispa tålmodigt grädden till ett fast fluff. Vänd sedan succesivt, varsamt ner det med cheesecake-fyllningen. OBS! Se till att fyllningen verkligen svalnat, annars smälter grädden.

5. Swirl: Mixa samman tinad mango, florsocker, limejuice och agar agar-flingor. Låt det stå och jäsa/mjukna i ca 10-15 minuter. Koka sedan varsamt upp i ca 5-10 minuter eller till dess du märker att agar agar smält. Låt svalna en aning.
6. Montering: Häll cheesecake-fyllningen över din kexbotten. Ringla swirlsmet ovanpå och skapa fina mönster med hjälp av en kniv, teststicka eller dylikt.
Låt din cheesecake svalna i kylen över natten.

5. Ta en varm kniv och skär varsamt längst kanterna på din form. Släpp försiktigt upp kanterna och avlägsna. Dekorera din cheesecake fritt!

Annons:

Här finns mer att läsa om