Annons:

Vegansk pasta carbonara

Pasta carbonara är en lättlagad klassiker som barnen fullkomligt älskar. Utan större krångel går det enkelt att förvandla den till en klimatsmart, växtbaserad variant som jag lovar kommer att bli er nya vegetariska självklarhet vid middagsbordet.

Pasta carbonara är en italiensk rätt som fick sitt internationella genombrott efter andra världskriget. De var de amerikanska trupperna som var stationerade i Italien som förälskade sig i den idag självklara pastarätten. Väl åter i USA spred sig ordet och numera ser man rätten pryda menyer på restauranger runt om i hela världen, likväl som den också gjort sig en välförtjänt plats som middagsklassiker även hos oss svenskar.
Då jag arbetade fram vegetariska recept tillsammans med min matpanel på förskolan var just pasta carbonara en av de absoluta favoriterna. En rätt som var enkel att veganisera, där man smidigt kunde smuggla ner både linser som fick agera likt redning, också grönsaker som tillexempel broccoli och blomkål.

Annons:

Ingredienser

350 gram pasta
200 gram rökt tofu
1 liten gul lök
3 dl växtbaserad matlagningsgrädde
1/2 tsk salt
1-3 pressad vitlök
1 dl bjäst
4 krm grovt mald svartpeppar
2 msk rökarom
1 msk japansk soja (ljus)

Gör såhär:

  1. koka spagetti enligt anvisning på paketet
  2. Tärna tofu och blanda tillsammans med rökarom samt japansk soja. Knaperstek med neutral olja direkt i botten på en kastrull.
  3. Finhacka gul lök och tillsätt i kastrullen. Sänk till medellåg temperatur och stek tills dess att den blivit gyllene och fin.
  4. Pressa i vitlök och häll därefter över grädde samt halva mängden bjäst. Smaka av med salt. Använd resterande mängd bjäst till servering.

Receptet är taget från min kokbok, Veganer äter bara gräs och kan köpas här!

Annons:

Här finns mer att läsa om