Annons:

Vin från varmare breddgrader för frusna själar

Det finns flera sätt att värma en frusen själ såsom en varm brasa, en filt eller en mustig gryta. Personligen knäcker jag gärna ett fylligt och smakrikt rött vin med fin fruktighet, med struktur och en kryddig avslutning för att värma mig.

Annons:

Så var den här, hösten. Den börjar den dagen då kylan tar sig igenom sommarkläderna och sätter sig i märgen. Redan när du tar stegen ut ur ytterdörren inser du ditt misstag. Solen må skina men du blir aldrig riktigt varm. Hösten har kommit!

Sådana dagar avslutas bäst uppkurad i soffan med en sprakande brasa och glas värmande rödvin. Nu pratar jag inte om glühwein eller glögg, även om de börjar dyka upp på provningarna. Jag menar röda fylliga viner som minner om värmen och som får blodet att åter rusa i kroppen.

Det jag letar efter är viner som trots mycket frukt och värme fortfarande har fräschör och elegans. Ingen blir ju glad för en fruktkompott i rinnande form eller katrinplommonliknande drycker i vinglaset. Nedan hittar du några av mina höstfavoriter.

Alentejo i Portugal är ett av de riktigt varma områdena som egentligen inte är gjort för vinodling. Trots detta odlas här mycket vin. Det krävs dock en duktig vinproducent för att göra viner med fräschör och elegans i värmen. En sådan är Herdade do Mouchão.

Dom Rafael är deras andravin. Det är gjort på en blend av druvorna alicante-bouschet, aragonez, castelão och trincadeira. Alicante-bouschet är en druva som kräver värme för att verkligen blomma ut. Några av de bästa vinerna på druvan hittas i just Alentejo men också på Sardinien. I kallare klimat blir den lätt lite snipig, omogen och ogin. Här spelar den huvudrollen.

Vin från varmare breddgrader

Dom Rafael tinto red 2015, Alentejo, Portugal, 124:-, Nr 74712, beställningssortimentet Systembolaget

Detta är ett fruktigt rött vin med inslag av mörka bär och frukter. Smaken är kraftfull och i fruktigheten finns smak av mörka plommon, mogna mörka körsbär och en liten jordighet och inslag av trä men också en snygg syra som går rakt igenom vinet. Tanninerna är silkiga och vinet har en fin struktur. Eftersmaken är lång och mörk med smak av kakao, kaffe och en hint av ekfat men lättas upp av en fin örtig ton med ton av eaculyptus som ger lite extra fräschör. Mycket bra och perfekt under hösten och vintern. Passar till grytor med rotfrukter, till vilt och grillade stekar.

Nästa vin kommer från det soliga Spanien och vinregionen Ribeira sacra. Området ligger norr om Portugal i Spaniens nordvästra del i Galicien. Vinet är gjort på druvorna mencia, brancellao, mouratón, sousón och garnacha. Mest är det dock mencia. Producenten heter Dominio de Bibei.

Lalama 2014 Dominio de Bibei, Ribera sacra, Galicien, Spanien, 179:- Nr 95709, Systembolaget

Vinet är smakrikt och elegant med en tät frukt. I smaken finns såväl röda som blå bär och mörk saftig frukt. Avslutningen är kryddig ton med en hint av aromatiska örter och ett lätt anslag av fräsch jord. Tänk cabernet franc men med en mjukare fruktigare stil. Utmärkt till grillat eller stekt kött, gärna vilt.

Ett annat trevligt spanskt rött vin kommer från vinregionen Jumilla i närheten av Valencia och Alicante i den sydöstra delen av Spanien. Vinet är gjort på druvan monastrell (mourvèdre) av producenten Bodegas Antonio Arraez. Här kan man känna medelhavsvärmen och solen i vinet.

Vin från varmare breddgrader

Vivir Sin Dormir monastrell organico 2017, Jumilla, Spanien, 99:-, Nr 2559, Systembolaget

Det är fruktigt , smakrikt och kryddigt. I smaken finns solmogna plommon, röda körsbär och björnbär. Frukten kantas av blommiga örter och hålls ihop av ekfatstoner. Eftersmaken är lång och kryddig och har smak av kakao, vanilj och kaffe. Det är ett kraftfullt vin med fin struktur, silkiga tanniner och fin fräschör. Passar till höstens grytor och långkok.

Detta är tre bra viner att värma sig med, att ha till grytor eller stekar och till rostade rotfrukter. Se till att fylla vinkällaren så du slipper gå ut i regnet eller kylan.

Magnus Reuterdahl

Annons:

Här finns mer att läsa om