Annons:

Vinregionen Franken i sommar?

Sitter ni som jag och funderar över kommande sommar och nya äventyr? Jag har precis besökt det vackra Franken i södra Tyskland. Det är väl värt ett besök.

Många svenskar har ett lite avvaktande förhållande till Tyskland som turistland. Jag har en helt annan bild av vårt södra grannland. Sverige och Tyskland har en lång och händelserik historia gemensamt, även om den inte alltid varit så trevlig. I Franken, som gränsar till det sydliga Bayern i södra Tyskland, har man en speciell syn på oss svenskar. Gustav II Adolf var här med sin arme under det trettioåriga kriget på 1600talet. Minnena från dessa tider är väl inte alltid till vår fördel. Men det ska sägas att vi svenskar är både respekterade och välkomna gäster i denna region. Jag har en riktigt bra erfarenheter av att resa i Franken som jag besökt många gånger genom åren.

 

Varför ska man resa till Franken då?

Tyskland har som få känner till sin egen fantastiska gastronomi. Många vurmar för italiensk och fransk mat, men tyskarna kan även de. Vi som jobbar med vin & mat brukar ofta tala om Tyskland som en bortglömd oas för mat och vin. Här får du verkligen valuta för pengarna och för dig som är stor i maten är det ett Mecka. För att inte tala om alla de trevliga Gasthausen som finns överallt i landet. Man kan lätt hitta hotellrum som inte kostar speciellt mycket. Glöm inte att det ofta serveras mat på dessa små familjehotell. Både bra och billigt.

Frankens huvudort heter Würzburg, som ligger vid floden Main. Main slingrar sig också som i ett gigantiskt W genom landskapet. Längs dess stränder ligger en mängd pittoreska små byar och städer. Men det är inte bara vackra vyer och ett annorlunda kök som lockar utan även det goda vinet!!

 

Annons:

Mitt i den vackra historiska staden Würzburg hittar man tre av de stora vinproducenterna. Jag besökte två av dem nyligen och kan intyga att det är verklig kvalitet i buteljerna. Juliusspital är det ledande vinhuset i regionen. Med organisk odling och varsam hantering av druvorna tillhör Juliusspital ett av Tysklands främsta vinhus.

Den andra vinproducenten man inte får missa i Würzburg är Bürgerspital. Efter en liten svacka är man klart tillbaka i kvalitets toppen. Båda dessa producenter är egentligen sociala inrättningar i allmänhetens tjänst och de har båda många år på nacken. De leds av stiftelser som driver sjukhus till det goda för allmänheten, vilket är beaktansvärt. Bürgerspital har mer än 700 års verksamhet bakom sig.  Detta seniorhem startades 1316 – tanken svindlar… Juliusspital har bara(!) drygt 440 års historia med sin verksamhet.

Buteljerna ser lite annorlunda ut i Franken. Den sk. bocksbeutel skapades som ett skydd mot vinförfalskningar för hundratals år sedan. Förfalskning av vin är ingen ny företeelse med andra ord. Som ett skydd mot förfalskarna skapades denna unika flaskform. Många gillar buteljen, andra har svårt för den. Men jag fick en ingående beskrivning av hur man lagrar vinflaskorna i källaren av en mycket entusiastisk producent. Hemligheten är att man lägger ned flaskan på magen och staplar vinerna på höjden.

Jag rekommenderar varmt en uppfriskande kortsemester i det vackra och pittoreska Franken. Och lycka till med vinlagringen.

Anders Levander

Annons:

Här finns mer att läsa om