Annons:

Vintips till nyårsfesten

Är du trött på fester och mycket mat? Det är inte över än, om några dagar är det nyårsafton! För att hjälpa till i feststressen så ger DryckesListan.se några vintips till nyårsfesten som kan förhöja nyårssupéns smaker.

Annons:

Nyårsafton brukar betyda menyer med klassisk mat, ofta tre eller femrätters. Varje år får jag ett antal frågor om vin till specifika nyårsmenyer. Utifrån dessa förfrågningar har jag utgått från tre vanligt återkommande rätter och tipsar om vin till dessa. om du har svårt att komma på vad ni ska äta kan de kanske också inspirera ditt menyval.

Vintips till nyårsfesten: Förrätt

Många serverar färska ostron, pilgrimsmussla eller någon toast skagenlikanand skapelse. Allt gott och festligt. Till detta behövs ett rent friskt vin gärna med lite sälta eller havstoner i eftersmaken. Mitt favorit-skaldjursvin kommer  från Loire i Frankrike. Stilen kallas muscadet sur lie och är ett vin som verkligen vaknar till liv tillsammans med havets smaker.

Vintips till nyårsfesten

 

Två bra viner som finns i många butiker är Muscadet Sèvre et Maine 2017 (Nr 2275, 85 kr) och Château du Cléray 2017 (Nr 2185, 84 kr).

Vintips till nyårsfesten: Varmrätt

Efter all lax på julborden verkar oxfilé var ett stående nyårsinslag hos många. Mitt tips, köp en bättre bit och gör något kul med den, till exempel en beef Wellington. Det samma gäller vinet, passa på att köpa ett lite bättre vin än vanligt och passa på att njuta av det. Mitt tips är ett klassiskt vin från Rioja från en av mina favorit producenter, där heter På Rioja Alta.
Vintips till nyårsfesten

Viña Ardanza reserva especial 2009 (Nr 2609, 229:-) är lite dyrare än vad vi vanligen rekommenderar här på DryckesListan.se, men det är bara nyår en gång per år och detta är stort vin. Från samma producent finns också ett mycket bra budgetalternativ Rioja Bikaña 2013 (Nr 70877, 99:-). Bägge är klassiska riojaviner med såväl mycket smak som elegans och utmärkta till en bra köttbit.

köttbullar och vin

Vintips till nyårsfesten: Efterrätt

Efterrätterna är det svåraste att tipsa om, för de spretar åt de flesta håll. Mitt tips blir därför ett vin som kan fungera som efterrätt eller till såväl äppelkaka och fruktpajer av olika slag samt till grön- eller blåmögelost. Det är också fantastiskt gott!

José Maria da Fonseca

Alambre Moscatel de Setúbal 2012 (Nr 8117, 69:-, 375 ml). Vinet görs på druvan moscatel (muscat), kommer från Portugal och är riktigt sött, lite aromatiskt men har också en fin syra. Det är ett utmärkt sätt att avsluta en måltid.

Tips på mousserande viner hittar ni i våra listor samt i artiklarna nedan. I DinVinguide.se hittar du ett bra receptet på beef Wellington.

Gott nytt år
Magnus Reuterdahl

Annons:

Här finns mer att läsa om