Annons:

Vitt och vegetariskt i januari 

Januari. Månaden efter fest- och matfyllda helger. Månaden med nyårslöften och ditt nya liv. Är det dags att ta itu med träningen eller står mer vegetariskt på menyn? Vi hjälper dig lite på traven. 

Vegetarisk mat är inte bara en trend. Livsstilen har kommit för att stanna. Enligt en ny Sifo-undersökning äter svensken vegetariskt oftare. Numera två-tre gånger i veckan, mot tidigare endast en gång i veckan.

De flesta är så kallade flexitarianer – alltså konsumenter som fortfarande äter kött, fast mer och mer vegetariskt. De flesta är dessutom kvinnor; åtta procent mot männens fyra procent som är vegetarianer. Enligt undersökning är det flest vegetarianer i Stockholm och minst andel i Mellansverige och mellersta Norrland.

Den större delen väljer bort köttet av klimat- och miljöskäl, men en stor del väljer grönt för hälsans skull.

Vin kan också vara för hälsans skull. Om det njuts med måtta så klart. Som det är med allt. Det är socialt, gott och förgyller en måltid. Vill du gå vidare på det gröna spåret, men också dricka vin till? Då är det bara att fortsätta läsa och inspireras.

 

Producent: Weingut Dreissigacker

Ursprung: Rheinhessen, Tyskland

Druva: Silvaner/sylvaner

Matförlag: Silvaner är ursprungligen en österrikisk druva, som kom till tack vare en korsning mellan traminer och österreisch weiss. Idag odlas den främst i Tyskland och i Alsace.

I doften och smaken kan man hitta gråpäron, aprikoser, mandarin och peppar. Silvaner brukar också ha en viss rondör och lite fet känsla.

Prova till något fett alltså! Vit sparris och hollandaise är en klassiker – dock för tidigt nu i januari. Testa med grön sparris och riven parmesan istället. Eller en krämig soppa på blomkål. Ugnsbakade rotfrukter med hyvlad ost och rostade nötter är inte heller fel till en fet silvaner.

 

Annons:

Producent: Ampelidae

Ursprung: Södra Frankrike

Druva: Sauvignon blanc

Matförslag: Sauvignon blanc är en druva med hög syra och aromatiska smaker av krusbär, svartvinbärsblad och örter. Druvan kombineras ofta med syrliga ostar, som chevre – den friska getosten från Frankrike. Det är en match made in heaven. Så varför inte skruva upp till en sallad med ugnsgratinerad getost? Ravioli fylld med ricotta i en frisk citronsås vore inte heller dumt. I just detta vin finns det även inslag av mynta, en kryddväxt vi hittar i den libanesiska salladen tabbouleh. Salladen görs på bland annat bulgur, persilja och citron och är helt vegetarisk.

 

Producent: Masi

Ursprung: Soave, Italien

Druva: 85% garganega och 15% trebbiano di soave

Matförslag: Eftersom vinet kommer från Italien landar det som av en händelse perfekt till kokt pasta på tallriken. Båda druvorna garganega och trebbiano di soave är inhemska och trivs så klart med pasta al dente. Prova till en enkel klassiker; pasta pesto. Eller en god sallad med halloumi och hummus. Bönbiffar och en frisk sallad med bitar av grapefrukt skulle också sitta som en smäck.

Frasig fallafel och baba banoush, den libanesiska aubergineröran vore också urgott.

Annons:

Här finns mer att läsa om