Annons:

Zinfandel-blåbär, vanilj och choklad

Det låter väl gott med blåbärssylt, väldoftande vaniljstång och kanske lite riven mörk choklad. Det är ofta vad som når doftreceptorerna i näsan om den stoppas ner i ett glas amerikansk zinfandel. Mumma!

I förra veckan var jag på en trevlig vinprovning med välkände amerikanske producenten Seghesio och fick lite nytändning på zinfandel. Visst fick vi prova viner gjorda på andra druvor också men det var enormt spännande att få prova en mängd olika årgångar av husets flaggskepp- Seghesio Old Vine Zinfandel. Druvorna växer i soldränkta Sonoma County i Kaliforninen och det äldsta vinet i flighten var från 2005. Och minsann- det hade fortfarande mycket att ge!

Zinfandeldruvan är omåttligt populär hos oss svenskar. Kanske är det den ofta mjuka och solmogna framtoningen som attraherar. Björnbär, slånbär eller blåbärsoppa brukar dyka upp i glaset. Vinerna erbjuder för det mesta inte heller någon skyhög syra eller besvärlig strävhet. Detta gör att dessa viner är toppen att matcha till kryddhetta. Strävhet i vin krockar helt med starka kryddor så här är ett lite fruktigare vin som just zinfandel att föredra.

Druvan förekommer mest i USA och soliga Kalifornien men idag är det konstaterat genom DNA-test att primitivodruvan i södra Italien är samma sort. Dock vinifierar man den sistnämnda på ett annat sätt och stilen är robustare än de amerikanska vinerna på druvan. Den delar även DNA med den kroatiska druvan crljenak kastelanski. Namnet betyder ”den svarta druvan från Kastel”. Vidare forskning visar att druvan stammar tillbaka till 600-talet och Kaukaksus-regionen i Eurasien.

Druvan mognar ojämt och många gånger ser man både mogna druvor och kart till och med på samma druvklase. På grund av detta är vissa druvor många gånger övermogna när de skördas. Detta förklarar den syltiga, sötmogna framtoningen i många viner av sämre kvalitet. Dessutom tenderar sockerhalten i dessa viner att krypa upp lite, något jag personligen tycker är helt onödigt. 3 gram socker/liter kännetecknar ett torrt vin. Med ett så bärigt och generöst vin behövs absolut inte en massa socker men tyvärr har producenterna lärt sig att detta är en publikfriare. Lyckligtvis skriver Systembolaget numera ut sockerhalten på vinerna i butiken, så håll koll.

Den ambitiöse vinbonden lägger ner mycket tid i vingården och vineriet för att förhindra vin á la syltburk. Man bibehåller den viktiga syran i druvan genom att skörda i omgångar och sorterar även druvorna nogsamt på ett selekteringsband både en och två gånger. Man ger sitt zinfandelvin mer struktur genom att lagra dito på ekfat. Detta tillför tannin, strävhet, och även lite angenäma rostade toner. Med rätt odling och framställning kan druvan leverera balanserade, snygga viner i världsklass. Går man upp i pris hittar man välstrukturerade viner på druvan som lagrats och framställts med mycket kärlek.

I USA använder man av förklarliga skäl ofta sin egen amerikanska ek, quercus alba, vid lagring. Denna tillför gärna vanilj- eller smörkolatoner i vinet.

Det är inte ovanligt med gamla vinstockar av zinfandel i Kalifornien, vissa är upp emot 100 år! Dessa gamlingar är lite trötta och producerar mindre och färre druvor- dock ger de i slutändan mer koncentration och smakrikedom. We like!

Nedan några förslag på zinfandelviner att prova, kanske får du uppleva blåbär, vanilj och choklad!

Annons:

Ja- detta vin är lite dyrare än de viner vi brukar recensera här på DryckesListan.se. MEN får man feeling, så får man….Självklart har jag även plockat ut några rara buteljer till ett lägre pris.

 

2015 Seghesio Sonoma Zinfandel, artikelnummer 22562, 209:-
USA, Kalifornien, North Coast, Sonoma County

Ett fylligt och utrycksfullt kraftpaket med mycket av allt. Ljuvligt koncentrerad och fräscht syrlig frukt av björnbär, blåbärssylt och cassis i harmoni med balanserad syra, fina rostade toner från ekfaten som även bjuder en mörk chokladbit och lite kryddig kanelstång.  En liten myntakvist gör sig även påmind i eftersmaken som är saftig och lång. Njut, njut, bara njut eller servera till en bättre bit grillat oxkött, lammfiol eller lite lagrade ostar. Seghesio Family Vineyards har i fem generationer strävat efter att framställa hantverksmässiga viner i vingårdar planterade av Edoardo and Angela 1895. man odlar en hel del italienska druvsorter men fokuserar på zinfandel.

 

 

2015 Gnarly Head Old Vine Zinfandel, artikelnummer 6597, 109:-
USA, Kalifornien, Central Valley , Lodi

Generöst och bussigt vin med stor del zinfandel men även 14 % petit sirah- eller durif som druvan också heter. ”Gnarly Head” refererar till de gamla, knotiga vinstockarna man använder till detta vin och som även finns illustrerade på etiketten. Vinet är koncentrerat och saftigt med mjuka taninner, balanserad syra och inslag av rostade fat, mörk choklad, julkrydda, blåbärssoppa, mörka plommon, mynta och toffé. Serveras med fördel till kryddiga korvar och grillade rätter av lamm- eller nötkött.

 

2016 Bonterra Zinfandel, artikelnummer 22620, 139:-
Kalifornien, North Coast, Mendocino County

Här är vi lite längre norrut, i Mendocino County i Kalifornien.  Bonterra Vineyards jobbar helt ekologiskt och har även en del vingårdar där man är certifierade och arbetar helt biodynamiskt. Detta vin har fin struktur och generös fruktighet med karaktär av rostade ekfat, moreller, björnbärssylt, vaniljstång, svartpeppar och mintpastill. Serveras sval till grillbuffén, den rostade lammsteken eller långkoket.

Annons:

Här finns mer att läsa om